Дивовижна сафлорова олія

Дивовижна сафлорова олія

З давніх пір рослина сафлор вирощувалася хліборобами. Воно було досить популярне і серед народних знахарів, в кулінарії і в побуті. Китайські медики застосовували сафлор при усуненні патологій судин і серця. У Стародавньому Єгипті рослину використовували для фарбування пов'язок мумій. Висушені квітки сафлора знаходили при розкопках у пірамідах. Культивувалася рослина в Індії, країнах Азії та Африки, а дещо пізніше з'явилася вона і в Європі.


Сафлор у Росії називали диким шафраном. Спочатку його вирощували як приправу, яка знаходила своє використання в кулінарії і хлібопеченні. Дещо пізніше, у вісімнадцятому столітті, гарно квітучою рослиною стали прикрашати сади Москви. Згодом з його насіння почали виробляти сафлорову олію. Воно стало цінним поживним продуктом. За своїми якісними характеристиками воно анітрохи не поступалося соняшниковій олії. А за багатьма показниками навіть перевершувало його.


Сафлорове масло, користь якого проявляється завдяки наявності в його складі лінольової кислоти, є незамінною складовою щоденного поживного раціону людини. Крім цього, продукт володіє чудовими зволожуючими характеристиками. Це дозволяє використовувати його для лікування зневоднених ділянок шкіри.

Сафлорове масло володіє легким ароматом з відтінком лугових кольорів і слабким горіховим смаком. Воно прозоре і золотисте. Нерафінована сафлорова олія дещо світліша. При цьому воно практично не володіє смаком і запахом. Отримують продукт холодним або гарячим пресуванням. Застосовується також і метод екстрагування розчинником. При виробництві продукту використовується насіння рослини.

Сафлорове масло, властивості якого обумовлені його хімічним складом, містить вітаміни F, K і Е, а також різні мінерали. У продукті присутні такі активні речовини, як глікозиди халконові та похідні серотоніну. У складі сафлорової олії знаходяться різноманітні кислоти: стеаринова і міристинова, пальмітинова і олеїнова, лінольова і біженова, ейкозапентаєнова і локозагексленова.

Сафлорове масло люблять кулінари всього світу. До смаку воно схоже на соняшникову, але при цьому пахне квітами. Найбільш широко його використовують в азіатських рецептах. Продукт володіє високим значенням точки димління. Тому він чудово підходить для фритюру і смаження. Завдяки здатності сафлорової олії не затвердівати, зберігаючи рідку консистенцію при охолодженні, її широко використовують у тих салатах, які подаються до столу холодними. Застосовують продукт при приготуванні майонезів і соусів, а також холодних страв.

Крім кулінарії, масло із насіння сафлора використовується в косметології. Воно зволожує і пом'якшує шкірні покриви, при цьому ідеально засвоюється епідермісом і покращує кровообіг капілярів. Застосування олії із насіння сафлору дозволяє підтягнути шкірні покриви. При цьому усуваються ознаки передчасного старіння. Цілющий продукт рекомендується в якості протизапального і заживного засобу. Ефективний він і в боротьбі з целюлітом.

Показано вживання сафлорової олії при порушеннях обмінних процесів, запорах і діабеті, ожирінні та проблемах з травною системою. Вона допомагає при укусах комах, а також використовується як жовчогінний і сечогінний засіб.