Від чого допомагає Іверська ікона Божої Матері?

Від чого допомагає Іверська ікона Божої Матері?

Згідно з давнім доданням лик Іверської Богородиці був написаний святим апостолом Лукою в першому столітті, коли Божа Матір була жива. Її ще часто називають "Воротарницею". Через цей образ Богородиця часто попереджала монахів про наближення неприємностей. На даний момент оригінал цієї ікони знаходиться на Святій Горі Афон.

Шанують Іверську ікону три рази на рік: 17 квітня, 26 жовтня і 25 лютого. Образ має досить великі розміри 137х87 см. У ікони два оклади, які час від часу змінюють. Більш стародавній карбований оклад зроблений майстрами Грузії ще в 16 столітті. На іншому боці зображено хрест з монограмою і фразою "Христос дарує благодать християнам". Другий оклад має свою особливість - на полях образу намальовані апостоли в повний ріст. Ще одна значуща відмінна риса цієї ікони - кровоточить рана на лиці Богородиці.


Історія ікони "Воротарня" Іверська

У IX столітті в Малій Азії жила вдова з сином. У їхньому будинку перебувала ікона Божої Матері. У ті часи почалися гоніння на православні ікони. Коли солдати прийшли в їхній будинок і побачили образ, то кинули в нього списи. На їхній подив і жах з розсіченого почала текти кров. Солдат упав на коліна і почав просити прощення за зроблений гріх. Тієї ж ночі жінка з сином прийшли до моря, почали молитися і щоб врятувати ікону пустили її в море. У ту ж мить образ встав і поплив по хвилях.

Через два століття старці на острові Афон побачили вогняний стовп, який виходить з моря. Через кілька днів вони вирішили спуститися до моря і подивитися на диво поблизу. Вони побачили, що світ походить з ікони Божої Матері. Вони спочатку довго молилися і тільки потім взяли ікону, і поставили її у вівтарі храму. Наступного ранку до загального здивування ікона опинилася над воротами обителі. Кілька разів вони переносили ікону, але вона сама поверталася на ворота.

Від чого допомагає Іверська ікона Божої Матері?

Головне призначення образу - допомога людям, які розкаялися у своїх гріхах. Він допомагає знайти в собі сили і правильний шлях до світлого майбутнього. Молитися можуть і родичі, щоб допомогти своїм близьким людям. Велике значення Іверська ікона Божої Матері має для людей з душевними і тілесними проблемами. З її допомогою можна позбутися різних неприємностей і отримати заспокоєння.

Оскільки друга назва цього образу - "Воротарниця", то її варто тримати в своєму будинку біля входу. У такому випадку можна отримати прекрасний захист від різного роду негативу.

Перша молитва Іверській іконі Божої Матері:

"О, Пресвята Пані Владичиці Богородиці, приїми негідну молитву нашу, і збережи нас від навіту злих людей і від марної смерті, і даруй нам перш кінця покаяння, на моління наше умилосердись, і радість в печалі місце даруй. І визволи нас, Пані, від всякої біди і напасти, скорботи і печалі і від усякого зла. І сподоби нас, грішних рабів Твоїх, одеську стати в другому пришесті Сина Твого Христа нашого, і спадкоємці нас бути сподоби Царства Небеснаго і життя вічного, з усіма святими в нескінченні віки. Амінь ".


Друга молитва Іверській іконі:

"О Пресвятій Дево, Мати Христа Бога нашого, Цариці Небесі і землі! Вонми многоболезненному воздыханию душ наших, призри с высоты святыя Твоея на нас, с верой и любовью покланяющихся пречистому образу Твоему. Бо бо, гріхми занурюваності і сумуємо обурення, що дивиться на Твій образ, яка яко живе Ти сущою з нами приносимо смиренна моління наша. Не имамы бо иныя помощи, ни инаго предстательства, ни утешения, токмо Тебе, о Мате всех скорбящих и обремененных! Помози нам, немічним, втолі скорботи наша, настави на шлях правий нас, помиляючих, загортай болюче серця наша і спаси безнадійних, даруй нам інший час життя нашого в мирі і покаянні проводити, подаждь христианскую кончину и на страшном суде Сына Твоего явись нам милосердая Предстательница, да всегда поем, величаем и славим Тя, яко благую Заступницу рода христианскаго, со всеми угодившими Богу, во веки веков. Амінь ".

Цікаві факти про Іверську ікону Пресвятої Богородиці

Чудотворний образ не раз доводив свою силу. Наприклад, одного разу він провчив самих ченців, які живуть на горі Афон. Одного дня до монастиря прийшов бідняк і попросився на нічліг, але ченці зажадали за це плату. Бідняк пішов у Карею, і йому зустрілася жінка, яка дала золоту монету. Повернувшись до монастиря, він заплатив монахам, але вони подумали, що він вкрав старовинну монету. Таку ж монету вони побачили в пожертвах іконі Божої Матері. Цього ж дня всі продукти на острові були зіпсовані. Відтоді монахи ніколи більше не брали з бідних мандрівників гроші.

Ще один цікавий факт стосується незгасної лампадки, яка знаходиться біля Іверської ікони. У неї є властивість розгойдуватися без будь-якої явної причини. Зазвичай це відбувається перед якоюсь трагічною подією. Наприклад, коли турки наступали на Кіпр, лампада розгойдувалася так сильно, що з неї навіть виливалася олія. Рухи також були помічені, коли американці напали на Ірак і перед землетрусом у Вірменії.