Таємна вечеря - що це за подія?

Таємна вечеря - що це за подія?

Ось уже два тисячоліття православні християни причащаються кожної неділі і в дні великих церковних свят. Вони роблять це під молитву, складену Йоаном Златоустом зі згадкою про події під назвою Таємна вечеря. З чим воно було пов 'язане - розберемося в цій статті.

Таємна вечеря - що це за подія?

На цьому зібранні Ісус востаннє зібрав усіх своїх 12 апостолів, щоб відсвяткувати старозавітну юдейську Пасху. Вона символізувала визволення юдейського народу від Єгипетського ярма. Крім того, інше завдання лежало на такій події, як Таємна вечеря - Ісус та Юда зрозуміли всі один про одного. Перший передрік зраду другого, а Юда став єдиним, хто зрозумів походження вчителя і якому син Божий відкрив усі таїнства Царства небесного.


Чому вечір називається таємницею?

Тому що Ісус Христос у свій останній вечір встановив таїнство Святого Причащення. Таємна вечеря - це подія, яка поминається християнами в Чистий четвер. Тоді було прийнято пекти в цей день прісний хліб і колоти агнця. Мяса останнього на столах апостолів і сина Божого не було, бо він сам йшов на заклання, сходячи на Хрест за гріхи всіх послідовників Адама. Беручи в руки шматок хліба і келих вина, він говорив: "Це творите в Мій спогад". Чаша з вином уособлює кров Христа, що проливається за людей, а хліб - його плоть. Тобто Господь здійснив великодній седер.

Де відбувалася таємна вечеря?

Для пошуків підходящого місця Христос відправив у Єрусалим двох учнів. Він передбачив їм, що дорогою вони зустрінуть путника з глечиком води, який і виявиться господарем потрібного будинку. Тим, хто цікавиться, де була Таємна вечеря, варто відповісти, що після того, як апостоли оголосили господарю волю вчителя, він надав їм гірницю, де вони змогли приготувати все для Великодня.

Таємна вечеря - притча

Існує притча про створення полотна з однойменною назвою, автором якого є Леонардо да Вінчі. Всіх героїв своєї картини він писав з натури, підбираючи відповідних моделей. Образ Христа він писав з юного співочого хору, а ось на роль Юди довго нікого не міг знайти. І ось після тривалих пошуків у стічній канаві був знайдений молодий, але передчасно зістарився чоловік з печаткою всіх вад на обличчі.

Коли він побачив себе на картині, то сказав, що три роки тому він вже виступав як модель, але тоді художник писав з нього Христа. Сенс притчі Таємна вечеря в тому, щоб жити за велінням Божим, пам "ятаючи про подвиг Ісуса і покладаючись на спасіння в царстві Божому. Віра може зробити нас святими, дарувати життя вічне, а невіра перетворити на жалюгідну подобу людини, яка не має можливості чинити опір гріху, силі Диявола.

Таємна вечеря в Біблії

На зустрічі з апостолами Ісус встановив таїнство Євхаристії. Воно полягає в освяченні хліба і вина, які в подальшому вживаються в їжу. Тим, хто питає, що означає Таємна вечеря, варто сказати, що на останній трапезі син Божий викладав своїм учням Пречисті Тіло і Кров своє, подарувавши самого себе на знак подальшого воскресіння і вічного життя. Христос вже знає про зраду і говорить про це прямо. При цьому за однією з версій він вказує на Іуду, простягаючи йому шматочок хліба, обмакнувши в судині з вином.

За іншою версією на Таємній вечорі він одночасно з Іудою тягне руку до кубка, що є прямим доказом його зради. Він засмучений майбутньою розлукою з учнями і дає їм урок вічного смирення і любові, по черзі омиваючи всім ноги і витираючи власним поясом. Першим омиваним був апостол Петро, і Таємна вечеря стала для нього одкровенням. Він каже: "Чи тобі омивати ноги мої?", але Ісус відповідає: "Якщо не вмію тебе, не маєш частини зі Мною". Господь не погнушався обов "язками раба в ім" я любові та єдності.


Таємна вечеря - молитва

Не тільки у Великий четвер, а й протягом усього року перед причащенням на літургії священик читає особливу молитву, постійно згадуючи те, що сталося на такій події, як таємна вечеря, православна церква навіть відновила чин обмивання ніг, здійснюваний архієреєм після літургії. І хоча Великий четвер припадає на пристрасний тиждень, його вважають святковим днем, починаючи святкувати його ввечері в середу. При цьому читається канон "Січене січеться", виконуючи ірмос 9 пісні, а на літургії співається молитва "Вечери Твоя Тайныя".

У ній той, хто молиться, просить Господа прийняти його і зробити учасником такої події, як Таємна вечеря. Він обіцяє не видавати таємниці ворогам, не давати такого поцілунку, як дав Юда, і просить пом "янути його в Царстві Божому. Ось так загинув за віру і людей Ісус Христос, Таємна вечеря знаменує цю подію, а разом з причастям апостолів це робить весь християнський народ, поєднуючи свої душі з Богом і долучаючись до його Божественної любові.