Самопізнання

Самопізнання

Знанням повноти свого Просвітлення? Або припиненням створення об "єктів?


Махарші: У твердому природному стані, за допомогою найвищої Тиші, вільної від усіх схильностей розуму, Джняні пізнає себе як такого без всяких сумнівів.

У: Якщо розум - це просто тінь, то як мені пізнати Дух?

М: Дух сяє Своїм Власним Світлом; ВІН - Серце. Освітлення піднімається з Серця і досягає голови, яка є місцеперебуванням розуму. Світ бачимо розумом, і тому ви бачите світ відображеним світлом Духа. Світ сприймається дією розуму, і коли розум освітлений, він пізнає світ, а коли ні, то він не знає світу.

Якщо розум повернеться всередину, в напрямку Джерела освітлення, то предметне знання зникає, і Дух самотньо сяє як Серце.

Місяць світить відображеним світлом сонця. Коли сонце зайшло, місяць корисний для виявлення об'єктів, але якщо сонце піднялося, то світло місяця нікому не потрібне, хоча його диск і видно на небі. Та ж ситуація з розумом і Серцем. Розум корисний своїм відображеним світлом Духа і використовується для бачення об'єктів, але коли, звернений всередину, він занурюється в мимовільно сяюче Джерело Світла, то стає схожим на місяць опівдні.

Для освітлення в темряві світильник необхідний, але при світлі сонця в ньому немає потреби, всі об'єкти і так видно. А щоб бачити сонце, світильник взагалі не потрібен, оскільки достатньо просто повернутися до самосвітлого сонця. Те ж відбувається і з розумом. Щоб бачити об'єкти, необхідно відбите світло розуму, а щоб побачити Серце, достатньо тільки повернути розум до Нього. Тоді розум як джерело світла можна не враховувати, бо Серце самолучезарне.

... тому я і кажу вам: пізнайте, що насправді ви є нескінченне, чисте Буття, Абсолютне Я. Ви завжди є тим Я і нічим іншим, крім того Я - Духа. Отже, ви ніколи не можете бути в дійсному незнанні щодо Духа. Ваше невідання є просто формальним, подібним до незнання десяти дурнів про «втрату» десятої людини. Воно і є це неведення, яке і викликало їх горе.

Пізнайте потім, що справжнє знання не творить для вас нового Буття, а лише видаляє ваше «неосвічене неведення». Блаженство не додається до вашої природи, воно тільки відкривається як ваш справжній і природний Стан, Вічний і Незруйновний. Єдиний шлях позбутися вашого горя - це Пізнати і БУТИ Самим Собою - Чистим Духом. Як це може бути недосяжним?

М: Перш ніж вирішувати питання, що стосуються природи Бога і світу, пізнайте себе.

У: Моє самопізнання включає знання Бога?
М: Так, тому що Бог - всередині вас.
У: Що ж тоді стоїть на шляху пізнання мною себе, або Бога?

М: Ваш блукаючий розум і збочені шляхи.
У: Але я - тільки слабке творіння Господа. Так чому ж вища сила Господа всередині мене не видалить ці перешкоди?

М: Він видалить їх, якщо у вас буде спрямованість.
У: Чому б Йому не створити спрямованість в мені?
М: Тоді віддайте себе Йому.
У: Якщо я повністю віддам себе, то молитва Богові вже не буде необхідною?

М: Віддача себе є наймогутнішою молитвою.

У: Але хіба не слід зрозуміти природу Господа, перш ніж віддати себе Йому?.

М: Якщо ви вірите, що Бог зробить для вас усе, що хочете від Нього, то віддайтеся Йому, а в іншому випадку залиште Бога в спокої і пізнайте себе.