Ревнощі щодо Бога

Ревнощі щодо Бога

Треба стяжати внутрішніх збудників ревнощів, так щоб вона сама била з серця, як ключ води. До цього доводять серце: 1) відчуття солодощів життя по Богові. Поки не утворюється це відчуття, до тих пір ревнощі наша ненадійна. Чому, коли один брат запитав св. Антонія: чому, коли Бог, по всьому Писанню, обіцяє душі добра вищі, душа не буває постійно тверда в шуканні їх, а ухиляється до перехідного, тлінного і нечистого? - він відповідав: хто не скусив ще солодощі небесних благ, той не приліпився ще до Бога від усього серця свого, тому і повертається на тлінне. Але поки не досягне хто такої досконалості, має працювати Богові через покірність св. волі Його, так щоб такий з Пророком говорив: скотен бих у Тобі (Пс. 72, 23), тобто я працював Тобі, як під'яремна тварина (Patr. lat. t. 73, р. 1056).


Звідси 2) любов до Бога - ще найсильніший збудник ревнощів. Св. Антоній сам по собі знав, що любов сильніша за страх, і говорив: я вже не боюся Бога, але люблю Його (тобто не страхом спонукаюся, як тримати себе, але любов'ю); бо люби геть виганяє страх (1 Йоан. 4,18). (. ск. 32).

І інших переконував він, щоб паче всього виховували в собі любов до Бога, як силу незламну і невідпадну. Так, коли одного разу запитали його брати: чим краще можна догодити Богові? він відповів: Саме завгодна Богові справа є справа любові. Його сповнює той, хто безперестанку хвалить Бога в чистих думках своїх, збуджуваних пам «яттю про Бога, пам» яттю про обітовані блага, і про все, що Він для нас здійснити, благоволив. Від пам'ятки про все це народжується любов повна, як наказується: возлюбиши Господа Бога твого від щирого серця твого, і від всієї душі твоя і всією силою твоєю (Втор. 6, 5), - і як написано: якоже желает елень на источники водныя, тако желает душа моя к Тебе, Боже (Пс. 41, 2). Ось справа, якою маємо ми догоджати Богові, та сповняться і в нас слова Апостола: хто ны розлучить від любові Божої? чи скорбота, чи тіснота, чи гоніння, чи голод, чи нагота, чи біда, чи меч? Ніщо ж (Рімл. 8,35. 38). (Patr. gr. t. 40. р. 1094).

Від цього або разом з нею приходить 3) радість доброчесності і перебування в порядках Божих, яка в свою чергу стає збудником ревнощів. Сюди відноситься наступний вислів св. Антонія. Запитали його: що є радість про Господа? Він відповів: справою виконати будь-яку заповідь з радістю, на славу Божу, - ось що є радість про Господа. Бо коли виконуємо Його заповіді, нам повинно радіти; навпаки, коли не виконуємо їх, повинно нам сумувати. Чому ми намагатимемося виконувати заповіді з радістю серця, щоб взаємно співтішитися в Господі; тільки всіляко при цьому будемо побоюватися, щоб радіючи не вознестися гордістю, але все сподівання своє покладати на Господа (Patr gr. t. 40, р. 1095. Подібна думка у Василя Вел. крат. правий. питання. 193).

(св. Антоній Великий)