Релігія Мітраїзму Свого часу цей культ покривав величезні простори - від Північної Індії до берегів, омиваних Атлантичним океаном... Перед цим могутнім вченням свого часу ледь не капітулювало християнство - настільки славною і великою була релігія сонячно

Релігія Мітраїзму Свого часу цей культ покривав величезні простори - від Північної Індії до берегів, омиваних Атлантичним океаном... Перед цим могутнім вченням свого часу ледь не капітулювало християнство - настільки славною і великою була релігія сонячно

Символ мітраїстів - хрест у колі Сонця. Чотири кути хреста означають чотири кардинальні точки на шляху сонця по небосводу - дні рівнодення і сонцестояння.

Дволикий посередник

В рамках індуїзму Мітра постає перед нами як супутник бога Варуни, один з охоронців загальносвітового порядку, а також зберігач моральних цінностей. Якщо Варуна асоціювався з темною вночі, то Мітра - зі світлим днем саме тому наказувалося приносити йому в якості дару плоди жовтого кольору. А зороастрійці вважали, що Мітра займає серединне, проміжне положення між Ормуздом і Ариманом - і тому є посередником між цими божествами і людьми.


На «демократизм» Мітри вказувало існування його жіночої іпостасі - Міоро або Мілітти. Так, один з найвідоміших мітраїстських сюжетів, що найчастіше зустрічається на іранських барельєфах, зображує бога Мітру, що приносить в жертву бика, з крові і мозку якого потім проростають зірка пшениці і виноградна лоза. З одного боку, бик являє собою чоловічий символ, з іншого боку - він плодоносить, подібно до Великої матері-богини...

Народжений у печері

Цікаво, що ще до виникнення християнства мітраїзм знайшов небачену популярність серед соціальних низів (так, збереглися відомості про те, що його адептами свого часу була величезна кількість римських солдатів). Це було пов'язано з тим, що цей культ проголошував рівність серед усіх присвячених у нього - і запевняв у наявності життя після смерті.

Парадоксально, але факт: Мітра, як і Ісус Христос, був народжений у печері, а на світ він з'явився 25 грудня. Тоді ж йому прийшли поклонитися пастухи - які згодом у християнській традиції проасоціювалися з волхвами. Відгомони мітраїзму свого часу гармонійно вплелися в християнство - і в такому вигляді дожили до наших днів. Однак, порівняно з християнством мітралізм виявився більш ригідним і жорстким - і тому не витримав «» конкурентної гонки «» релігій.

Культ сонячного бога

Пов'язано це було ще й з тим, що Мітра в першу чергу був відомий як прихильник закону і порядку. Саме тому його культ пропагував прямування праведного шляху, що виражається в добрих словах, добрих справах, добрих думках. Водночас Мітра був суворий до тих, хто порушує мир і злагоду: він безжально бився з законопорушниками, беззаконниками, і брехунами.

Це викликало дисонанс з християнською концепцією всепрощення і "брехні на спасіння" ". Християнство виявилося більш гнучким і лояльним - і тому змогло "вижити" ". Однак, лоза мітраїзму вплелася в нього - і в такому вигляді зуміла проіснувати до наших днів. Як сказав один із сучасних адептів Мітри «» У нашого стародавнього божества, якого часто зображують переможцем бика або людиною з левиною головою, як і раніше є шанувальники. Адже сонце продовжує світити «».