Пророк Захарія і праведна Єлисавета

Пророк Захарія і праведна Єлисавета

Історія прославленої подружньої чоти Захарії та Єлизавети почалася майже так само, як історія Іоакіма і Анни, з бездітності, тягар якої в даному випадку виявився ще важчим, тому що Захарія, в якості старозавітного священика, повинен був являти своїм парафіянам - побожним громадянам - приклад неухильного виконання заповідей Божих


Благородство Захарія вище всяких людських похвал. Він, подібно до Йоакіма, отця Богоотроковиці Марії, не побажав ані залишити свою безплідну дружину, ані розлучитися з нею, хоча на те мав усі права. Подружня любов перемагала над обов "язком законності.

Сама ж оповідь починається з розповіді про те, як Захарія, здійснюючи чергову службу в храмі, зайшов у святилище для коження. Відокремлений від молящихся завісою і невидимий для них, він раптом побачив перед собою ангела Господнього - архангела Гавриїла. Свою промову до Захарія Гавриїла починає з того ж попереджувального «не бійся!», яким всього через кілька місяців він же почне своє звернення до Діви Марії. "Не бійся, Захарію, бо почута молитва твоя, і дружина Єлизавета народить тобі сина, і наречеш йому ім'я: Іван ", - так сказав ангел здивованому священику.

Якби на місці Захарія був простий, не причетний до церковних переказів і таїнств чоловік, то його недовірливість, обережність, обачність були б виправдані. Але ж він був священиком, покликаним бути особливою сприйнятливістю до самої можливості народити дитину в похилому віці: зрештою, Авраам і Сара були старшими за Захарія та Єлизавету, але диво народження у них Ісака вони сприйняли з благоговінням і вдячністю, не дозволивши собі навіть засумніватися в тому, що у Бога все можливо!

У тому світі «звичайного дива», яким є вся новозавітна історія, сумніви священика караються. Поніс за нього покарання і Захарія: поставивши під сумнів добру новину Гавриїла, він був негайно вражений німотою. Втім, замкнувши уста батькові, Бог відкинув чрево матері, яка незабаром зачала і в належний термін народила немовля. Попри наполягання родичів, які бажали назвати його на ім'я батька Захарією, Єлизавета зажадала дати йому інше ім'я - Іван. Ту саму думку висловив і сам Захарія, який через свою німоту написав саме це ім'я на табличці. І як тільки його рука відобразила передбачене ангелом ім'я, священик відразу ж знайшов дар мови і почав натхненно пророкувати про визволення і порятунок вірних: було очевидно, що, обдарувавши дякою його самого, Бог не залишить своїм заступництвом весь народ. Історія, яка почалася драматично, знайшла щасливий кінець.

Тут, ще до Христа, ми бачимо здійснення євангельського закону: «тяготи один одного носіть», - який, по суті, і повинен стати «основним законом» сімейного життя. Справді: Захарія і Єлизавета, як це і личить справжнім подружжям, підтримували один одного в тріволинах життя. Вони, як про це можна судити з розповіді, дійсно складали єдине ціле, єдине тіло, єдиний організм, обидві «частини» якого воістину заповнюють, доповнюють взаємні недоліки: коли сумнів загрожує одному з подружжя загибеллю, то порятунком і для нього, і для всієї пари в цілому стає віра іншого.

У підсумку нам був явлений приклад подружньої взаємодопомоги і однодумства, яке виразилося без слів, однією тільки інтуїцією: незалежно один від іншого чоловік і дружина, нехтуючи побажаннями родичів, вибирають для новонародженого одне й те саме ім'я. Саме це однодумство, яке було натхненне любов'ю, злагодом і спільним терпінням скорботи, повернуло подружжю спокій і щастя. Шлюбна любов - свідчать нам вони - це, крім іншого, ще й вміння спілкуватися без слів: «серце серцю вість подає» навіть тоді, коли звістка цю не висловити словами.

Недовго раділи праведні батьки своєму довгоочікуваному синові. Через шість місяців у Віфлеємі народився Господь Ісус Христос. Цар Ірод, дізнавшись про це, злякався, що втратить свій престол, і наказав умертвити всіх немовлят у Віфлеємі та його околицях. Праведний Йосип з Дівою Марією і Немовлям Христом втекли до Єгипту, а праведна Єлизавета, рятуючи Івана, втекла в пустелю біля Мертвого моря. У пошуках Івана цар Ірод послав воїнів у храм вивідати від Захарія, де переховується Єлизавета. Коли Захарія відмовився відкрити їм її місцезнаходження, воїни вбили його між храмом і жертовником. За переказами, кров, що пролилася, відверділа на мармуровій підлозі і протягом багатьох років нагадувала богомольцям про зло Ірода. Праведна Єлизавета померла через 40 днів після смерті чоловіка, а немовля, що зберігалося Господом, залишилося жити в пустелі до того самого дня, коли з'явилося перед ізраїльським народом.

О, святі угодники Божі пророцтва Захарія і праведна Єлисавета, подвигом добрим підвизалися на землі, сприяли єсі на небесех вінець правди, єгоже приготував есі Господь усім, хто любить Його; темже взирающе на святую икону вашу, радуемся о преславном умерении жительства вашего и чтем святую память вашу. Ви ж, чекаючи Престолу Божому, візьміть моління наша і до Всемилостивого Бога принесити, про їжу простити нам всяке прегрішення і допомоги нам стати противу кознем діавольським, да избавльшеся от скорбей, болезней, бед и напастей и всякаго зла, благочестно и праведно поживем в нынешнем веце и сподобимся предстательством вашим, аще і не гідні єсми, бачити добра на землі живих, славно Єдінаго у святих Своїх славимаго Бога, Отця і Сина і Святаго Духа, нині і на віки століть. Амінь.