Подячні молитви у Святому Причащенні

Подячні молитви у Святому Причащенні

Святе Таїнство Причастя встановив сам Спаситель на Таємній вечорі: він розділив хліб між своїми учнями і пояснив, що, смачивши їжу, вони сприймуть святу Плоть Христову. Потім Син Божий поблагословив чашу з вином і закликав апостолів випити з неї, пояснивши, що це кров його, пролита за людство. Це Таїнство Христос заповідував здійснювати до смерті часів, щоб це служило нагадуванням про його Велику Жертву і відкривало людям шлях у життя вічне.


Донині Святе Причащення є одним з головних ритуалів у житті кожного християнина. Символічно смачна плоть і кров Христову, людина причащається святих Тайн, щоб увійти Царство Небесне після завершення земного шляху.

Як правильно підготуватися до причастя

До прийняття великого Таїнства потрібна особлива духовна і фізична підготовка. Християнин повинен проаналізувати пройдений шлях, усвідомити свої помилки, покаятися в гріхах і мати твердий намір позбутися їх і змінити життя на краще.

За кілька днів перед причастям, якщо дозволяє здоров'я, потрібно дотримуватися посту: обмежити вживання яєць, молочних продуктів, м'яса. Слід утриматися від відвідування розважальних заходів, від святкових справ і сконцентруватися на духовному житті, присвятити більше часу читанню Біблії і молитвам.

Завданню обов'язково передує сповідь - покаяння в скоєних гріхах. Сповідь очищає душу від важкого вантажу, готує її до прийняття Божественної благодаті. До сповіді також потрібно підготуватися: наприклад, перед нею необхідно виконувати особливе молитовне правило.

Як правильно підходити до причастя

Після того, як священик прочитає головну молитву - «Отче наш» - потрібно підійти до вівтаря. Коли буде винесена Свята Чаша, слід в порядку черги підійти до священика, тримаючи руки складеними на грудях (права поверх лівої), назвати своє ім'я, дане при хрещенні, і прийняти Святі Дари, після чого поцілувати низ Чаші.

Подячні молитви читаються після Причащення Святих Таємниць.

Молитви подяки

Дякую Тобі, Господь, що не відринув мене, негідного грішника, але удостоїв долучитися до Святих Твоїх Таємниць. Владика Небесний, заради людей померлий і воскреслий, який дарував нам животворяще Таїнство у благодіяння і освячення душ і тіл наших, нехай і для мене Причащення Святи Твоїх Таїнств буде у зцілення душі і тіла, вигнання скверни і зла, в просвітництво духовних очей моїх, у віру справжню, в любов щиру, на сповнення Великих Заповідей Твоїх, у долучення до Божественної Твоєї Благодаті і сходження в Царство Небесне. Святістю Твоєю оберігаємо, Твою Благодать поминаю і Тобі ввіряю своє життя. Бо ти є радість усіх люблячих Тебе, Христе Боже наш, і оспівують славу Тобі всі, хто живе на землі на віки віків. Амінь.

Тіло Твоє Священне, Господь Бог наш, Ісус Христос, хай дасть мені шлях до Царства Небесного, і Кров Твоя Чесна буде в залишення гріхів. Буде ж мені подяка це в радість велику і щастя. У друге ж пришестя Твоє удостій мене, грішного, споглядати Славу Твою, за молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих.

Пресвята Богородиця, світло пригніченої душі моєї, надія, притулок, втіха і радість моя! Дякую тобі за те, що удостоїла мене, грішного, причащеним бути Пречистого Тіла і Святої Крові Сина Твого. Що породила справжнє світло, просвіти моє серце, відкрий мої очі духовні; джерело безсмертя народжена, поверни до життя мене, що згинається за тяжкістю гріхів; Милостивого Бога милосердна Матір, помилуй мене, дай мені спокій і смирення в думках моїх, і силу проти грішних думок. Удостій мене до закінчення життєвого шляху причащатися Святих Тайн, щоб зцілилася душа моя. Даруй мені сльози покаяння, щоб вовіки славив і оспівував Тебе, благословенну. Амінь.

Живіть зі світом і робіть якомога більше добрих діл, допомагайте тим, хто потребує турботи і допомоги - адже саме в цьому і полягає головна мета кожного християнина. А щоденні молитви зміцнять ваш дух і допоможуть не зійти з праведної дороги.