Ознаки любові

Ознаки любові

Надія, сильне прагнення, смак до оспівування святих імен Господа, прихильність до опису трансцендентних якостей Господа і любов до тих місць, де мешкає Господь, тобто до храму або святого місця, такого як Вриндаван. Всі ці симптоми називаються анубхава, тобто додаткові ознаки екстатичного почуття. Всі їх можна помітити у людини, в чиєму серці почала приносити плоди паросток любові до Бога.


Бхакті-расамріта-синдху 1.3.25-26

Вміє прощати і стійкий. Коли людина зберігає спокій навіть перед обличчям різних причин для занепокоєння, її називають стриманим і стійким. Приклад такої стійкості і стриманості можна знайти в поведінці Махараджі Парікшита, як описується в Першій пісні Шрімад-Бхагаватам. Цар у хвилину своєї смерті звертається до присутніх мудреців: "Мої дорогі брахмани, завжди вважайте мене вашим відданим слугою. Я прийшов на берег Ганги, просто щоб зрадити серце і душу лотосним стопам Господа Крішни. Тому, будь ласка, дайте мені благословення, щоб Мати Ганга завжди була задоволена мною. Нехай же на мене обрушиться прокляття сина брахмана, мені все одно. Єдине, про що я прошу, - щоб в останню хвилину мого життя всі ви оспівували святе ім'я Вішну, щоб я зміг усвідомити Його трансцендентні якості ".

Намагається використовувати свій час для служіння Господеві. Чистий відданий, який розвинув екстатичну любов до Крішни, завжди використовує дар мови для вознесіння молитов Господеві. В розумі він завжди розмірковує про ігри і настанови Крішни, а своїм тілом він або пропонує поклони Божеству, або займає його якимось іншим служінням. Іноді, під час цієї екстатичної діяльності, він проливає сльози. Таким чином, все його життя - це любовне віддане служіння Господу, і в цьому житті жодна секунда не витрачається на будь-які інші заняття.

Вирішено від усякої матеріальної спокуси. Природа матеріальних почуттів така, що вони завжди бажають чуттєвої насолоди, але коли відданий розвиває трансцендентну любов до Крішни, його почуття більше не залучаються матеріальними бажаннями. Така відрішеність. Хороший приклад відрішеності можна знайти в П'ятій пісні Шрімад-Бхагаватам:

«Імператора Бхарату так приваблювала краса лотосних стоп Крішни, що навіть незважаючи на свої молоді роки він залишив всі прихильності до сім'ї, дітей, друзів, царства і т. д., немов все це було спорожненнями».

Позбавлений помилкового престижу. Відданого, який володіє всіма ознаками чистої реалізації і, незважаючи на це, не пишається своїм становищем, називають людиною без гордині. З Падма-пураны ми дізнаємося, що цар Бхагіратха був імператором над усіма царями до тих пір, поки він не розвинув екстатичну любов до Крішни. Тоді він став жебраком і пішов подорожувати, просячи подругу навіть у будинках своїх колишніх політичних ворогів і в будинках недоторканних. Він був настільки смиренний, що шанобливо вклонявся перед ними.

Велика надія. Сильна переконаність людини в тому, що вона, безсумнівно, отримає милість Верховної Особистості Бога, на санскриті називається ашабандха. Ашабандха означає, що людина весь час думає так: «Я намагаюся з усіх сил дотримуватися принципів відданого служіння, і тому впевнений, що повернуся додому до Господа».

Завжди має палке бажання служити Господу. Щоб досягти успіху в вірному служінні, людина повинна мати цілковиту готовність служити самуткантху. Це палке бажання і є ціною за те, щоб досягти успіху у свідомості Крішни. У ведичній літературі сказано: для того, щоб придбати найціннішу, тобто свідомість Крішни, людині потрібно розвинути сильне бажання досягти успіху.

Прив'язаний до оспівування святого імені. У Крішна-карнамріті є розповідь про те, як співає Шріматі Радхарані. Одна із супутниць Радхарані каже там: "О Господь Говінда, ця дівчина, дочка царя Врішабхану, тепер проливає сльози і з нетерпінням волає до Твоїх святих імен: "Крішна! Крішна! «».

Має сильне бажання описувати трансцендентні діяння Господа. Прив'язаність до оспівування слави Господа так описується в Крішна-карнамріті: "Що я можу зробити для Крішни, який дає насолоду, що не вміщається ні в які рамки будь-яких концепцій насолоди, і який більш жартівливий, ніж всі невгамовні хлопчаки? Думка про чудові діяння Крішни настільки приваблива моєму серцю, і я не знаю, що мені робити! "

Любить жити в святому місці. Чистий відданий живе у Вриндавані і відвідує всі місця, де проходили ігри Крішни. Це переповнює його трансцендентною насолодою і почуттям розлуки з Крішною. Жити в храмі - це те ж саме, що жити в святому місці.