Новий Завіт протиріччя

Новий Завіт протиріччя

Розбіжності починаються з родоводу Ісуса Христа. У євангелії Матвія цей родовід ведеться від Авраама, в євангелії луки - від самого Адама. Спробуємо порівняти ці родовід. За Лукою, від Авраама до Ісуса пройшло 56 поколінь, за Матвієм - 42. Отцем Ісуса в обох родоводах називається одна й та сама особа - тесля Йосип (втім, за євангеліями, його батьківство - тільки формальне, оскільки богородиця зачала від духу святого). А починаючи з діда, предки Ісуса вказані в двох євангеліях різні: по Матвію - Яків, Матфан, Єлезар, Єлуїд, Ахім, Садок тощо, по Луці - Ілія, Матфат, Левій, Мелхія, Іанна, Йосиф тощо.


У самій біографії Ісуса, як вона розповідається в євангеліях, також багато розбіжностей. Згідно з Матвієм, Ісус провів своє дитинство в Єгипті, де батьки рятували його від страждань царя Ірода; по Луці, ніякої втечі в Єгипет не було. Згідно з першими трьома євангеліями, Ісус провів своє життя в Галілеї, по Івану - в Єрусалимі. По Матвію і Марку, він був охрещений Йоанном Хрестителем, по Луці ж, в цей час Іван перебував у в'язниці, і Ісус охрестився без нього.

Після своєї смерті і воскресіння Ісус, як повідомляється в євангеліях, з'явився деяким людям: кому першому він надав таку честь? Всі чотири євангелісти розповідають про це по-різному: Матвій каже, що він з'явився Марії Магдалині та «іншій Марії», Марк та Іван стверджують, що спочатку він з'явився тільки Марії Магдалині (Див. євангеліє від Марка, 16:9; євангеліє від Івана, 20:14). Лука запевняє, що спочатку він з'явився двом невідомим, одного з яких звали Клеопа (Лук. 24:15, 18).

Не менш суперечливо виглядає історія з явищем Ісуса апостолу Павлу, з тим самим явищем, яке перетворило гонителя і ненависника християн на ревного послідовника Христа. Савл, він же Павло, йшов у Дамаск, і на дорозі йому раптом з "явився Христос, який звернувся до нього з цілою промовою. «Люди ж, що йшли з ним, стояли в заціпенінні, чуючи голос, а нікого не бачачи» (Деян.9:7). Через кілька глав тих самих Діяній наводиться розповідь самого Павла про цю подію: «Люди зі мною бачили світло, і прийшли в страх, але голоси того, хто казав, мені не чули» (Деян.22:9). Чули, але не бачили? Навпаки, бачили, але не чули? А можливо, і не бачили і не чули?

Мова, з якою звернувся Христос до Павла, наводиться в Діяннях тричі і щоразу - по-іншому. Здавалося б, слова самого бога богодухновений новозавітний твір мав би привести точно! У самій розповіді про події сказано, що Ісус наказав Павлу тільки йти в місто, а там сказано йому буде, що треба робити, і тільки вже в місті старець Ананія пояснив Павлу, що від нього вимагається (Деян.9:6). Потім Павлу самому доводиться розповідати про чудову подію, яка з ним сталася. Перший раз (Деян.22:10) він передає звернення до нього Ісуса приблизно так, як воно висвітлене в Дії, а вдруге він вже складає довгу промову, з якою до нього нібито звернувся Христос.

Ще більша кількість протиріч існує між Ветхим і Новим Завітами. Наведемо деякі з них. «Бога не бачив ніхто ніколи» (Іоан.1:18). Здається, сказано досить ясно. Але праотець Яків не менш ясно повідомляє нам: «Я бачив бога обличчям до обличчя» (Бут. 32:30). «Ніхто, - говорить той же євангеліст Іван, - не сходив на небо, як тільки син людський, що зійшов з небес» (Іван.3:13). Але в IV книзі Царств докладно описується, як Ілля-пророк понісся на вогняній колісниці «у вихорі в небо» (4Цар.2:11).

Досить серйозне протиріччя є між Ветхим і Новим Завітами з такого істотного питання, як питання про майбутність нашої планети: чи буде вона існувати безперешкодно до померлості століть або їй належить більш сумна доля. У Старому Завіті ми знаходимо твердження про те, що «земля перебуває на повіки» (Еккл.1:4) і що бог «утвердив землю на основі її, тож вона не вагається на повіки та повіки» (Пс.103:5). Але в Новому Завіті сказано інше: земля і небеса «загинуть, а ти перебуваєш» (Євр.1:11); коротко, але виразно передбачається в іншому місці: «земля і всі справи на ній згорять» (2Пет.3:10). Чому ж вірити?