Морального світогляду старозавітної релігії

Морального світогляду старозавітної релігії

Моральне життя людини необхідне тому, що на це є всеблага воля Господня. Основа основ всієї старозавітної моралі - любов до Бога; на цій основі виникає необхідність любові до ближнього. Любов до Бога і ближнього ґрунтується на всіх моральних обов "язках щодо Бога, ближнього і самого себе.


Хоча принцип любові, як ми побачимо нижче, не має в старозавітній релігії такого всеосяжного застосування, яке дано йому в релігії християнській, проте сам принцип цей ясно і точно проголошений. «Нехай будуть слова ці (полюбити Бога і ближніх) у серці твоєму, і в душі твоїй» (Втор. 6, 6). Не обмежуючись загальною вказівкою на необхідність любові до Бога і ближніх, старозавітна релігія вказує і досить конкретні її види і прагне провести початок любові в сімейне і суспільне життя народу. Так, наприклад, вселяється необхідність почитати батьків, забороняється нанесення шкоди життю близьких, потрібна чистота моралі, повага до права власності, до доброго імені оточуючих і т. п. Ще більш приватні види прояву любові до ближніх вказуються в численних правилах старозавітного законодавства, в яких наказується повага до старців, турботливість про благо вдів і сиріт, поблажливість до неспроможних боржників, допомога бідним, людинолюбство до рабів, великодушність до ворогів тощо. "Якщо голодний ворог твій, нагодуй його хлібом; і якщо він прагне, напій його водою "(Приповістей. 25, 21).

Однак мораль старозавітної релігії не полягала в собі повного вираження моральної ідеї у всій її всеосяжній широті і глибині. Згідно з головною метою цієї підготовчої релігії - виховати і приготувати ізраїльський народ до сприйняття вищого християнського одкровення - мораль її вселяла Ізраїлю любов один до одного; загальне ж застосування принципу любові до всіх народів і до всього людства в цілому ще не було її спеціальним завданням.

Основна думка цивільного законодавства старозавітної релігії полягала в твердженні, що Цар Ізраїлю є Бог. Цим старозавітне законодавство різко відрізнялося від інших стародавніх законодавств. Останні мали завжди на увазі головним чином досягнення зовнішнього державного благоустрою, мало цікавлячись моральним значенням і призначенням людської особистості.

В основі ж старозавітного цивільного законодавства, навпаки, лежала думка, що людина насамперед і головним чином є істота моральна. Тому призначення людини полягає не в тому тільки, щоб вона служила відому службу державі, але в тому, щоб вона постійно, у всіх своїх справах, у ставленні до суспільства, держави і до себе самій зіставляв свою природну волю зі святою волею Бога, з Божественним законом і дбав про догодження не людям, а Богу.

Основне ж ставлення людини до Бога прекрасно висловлювалося словами: «Працюйте Господі зі страхом і радійте Йому з трепетом» (Пс. 2, 11).

Обрядовий закон старозавітного культу не обмежувався загальними правилами богопочитання, а обставляв його безліччю приватних обрядів з метою опанувати все життя народу. Найважливішу сторону старозавітного культу становила жертва примирення, приносячи за гріхи всього народу. Безмежна потреба загладжування гріхів була найбільш характерною рисою старозавітної людини.

"Думки і думи старозавітних великих чоловіків, - говорить про це професор Н.П.Рождественський у своїй" Апологетиці ", - возносились к той великой умилостивительной жертве за грехи мира, яка одна тільки може мати істинно викупне значення, - до жертви Божественної, по відношенню до якої всі старозавітні жертви примирення і очищення були ніщо інше, як тільки символи і прообрази, призначені пробуджувати і викликати в душі людини потребу прощення. Можливо, ні в одному місці всього старозавітного Письма не виражено так сильно це свідомість необхідності Божественної примирливої і умилостивительной жертви за гріхи світу, як у відомих словах Йова, звернених до Бога: "Заступися, поручись Сам за мене перед Собою! інакше хто поручиться за мене? " (Йов. 17, 3). Таке заступництво і поручительство були предметом найбільш полум'яних релігійних сподівань і бажань кращих людей стародавнього світу, але старозавітна релігія не задовольняла цих бажань. Тільки християнська релігія задовольняє їх "(II, с. 352).