Молитва про тих, хто ненавидить і образить нас

Молитва про тих, хто ненавидить і образить нас

Протягом життя людина стикається з різними людьми, які викликають величезний спектр почуттів. Нас можуть любити, цінувати, ненавидіти, оберігати, ображати тощо. Не тільки психологи, а й віруючі люди вважають, що копити на душі негатив не можна, оскільки він веде тільки в безодню. Є спеціальна молитва за тих, хто образить і ненавидить нас, читаючи яку людина може очистити себе від негативу і досягти досконалості. Священнослужителі говорять про те, що коли людина дозріла молитися за своїх недругів, це свідчить про його готовність вступити в Боже Царство.

Здійснювати молитовні звернення можна як у домашніх умовах, так і в церкві. Особливого значення місце не має. Якщо ви хочете піти на сповідь, то перед нею, необхідно помолитися про ворогів, щоб очистити собі від негативу.


Чому ми можемо читати молитву про тих, хто ненавидить і образить нас?

Щоб розібратися в цьому питанні, пропонуємо звернутися до релігійних витоків. Під час того, як Ісуса розпинали на хресті, він звертався до Бога і просив його простити солдатів, які займаються стратою, і людей, які спостерігали за тим, що відбувається, і нічого не робили. Християнська релігія завжди вважалася "всепрощуючою", оскільки ще в Старому Завіті почуття помсти включено до переліку страшних гріхів. Є навіть така заповідь, яка дуже чітко описує принцип прощення: "якщо тебе вдарили по одній щоці, то підстави іншу". Змив цього виразу набагато глибше ніж, здається, оскільки він допомагає людині відрізняти випадковість від злого наміру. Віруючі люди вважають, що молитва про ворогів, які ненавидять, допомагає очистити свою душу і наблизитися до Бога.

Практично в кожній релігії є певні табу, до переліку яких входить і бажання помсти. У християнстві вважається, що людина, яка часто ображається, ненавидить оточуючих і хоче помститися, просто очорнює свою душу. Читати молитви необхідно регулярно, причому робити це виключно від чистого серця і з добрими намірами. Перед Богом потрібно відкритися тільки так, можна буде отримати благословення і підтримку з боку Вищих сил.

Молитва, щоб пробачити тих, хто ненавидить і образить нас Ігнатія Брянчанінова

Ця молитва більшою мірою є вдячною, адже святитель просить послати Бога на ворогів різні блага. Це пояснює тим, що саме недруги дозволяють людині стати ближчою до Бога, навчаючи смирення і усвідомлення існуючих гріхів.

Текст молитви про тих, хто ненавидить і образить нас:

"Дякую Тобі, Господь і Бог мій, за все, що здійснилося, наді мною! Дякую тобі за всі скорботи і спокуси, які посилав Ти мені для очищення осквернених гріхами, для зцілення вилучених гріхами, моїх душі і тіла! Помилуй і врятуй ті знаряддя, які Ти вживав для мого лікування: тих людей, які завдавали мені образ. Благослови їх у цьому і майбутньому столітті! Закидай їм у чесноті те, що вони робили для мене! Призначте їм з вічних скарбів Твоїх рясних нагород. Що ж я приносив Тобі? Які благоугодні жертви? Я приносив одні гріхи, одні порушення Твоїх Божественних заповідей. Прости меня, Господи, прости виновнаго перед Тобою и перед людьми. Пробач безвідповідально! Даруй мені впевнитися і щиро зізнатися, що я грішник! Даруй мені відкинути лукавия виправдання! Даруй мені покаяння! Даруй мені розтрощення серця! Даруй мені лагідність і смирення! Даруй любов до ближніх, любов непорочну, однакову до всіх, і втішаючим і ображаючим мене! Даруй мені терпіння у всіх скорботах моїх! Помертви мене для світу! Отими від мене мою гріховну волю, і насади в серці моє святу волю, та творю її єдину і ділами, і словами, і думками, і почуттями моїми ".

Є й інші молитви про тих, хто ненавидить і образить нас.


Тропар, глас 4-й:

"Господь любові, що розпалили Тебе молився, і учням Твоїм про ворогів молитися той, хто заповідав! Ненавидящих и обидящих нас прости, и от всякого зла и коварства к братолюбивой и добродетельной жизни обрати, смиренно мольбу Тебе приносим: згідний однодумця прославимо Тебе, єдиного Людинолюбця ".

Кондак, глас 5-й:

"Як первомученик Твій Стефан про тих, хто вбивав його, молив Тебе, Господи, і ми, припадаючи до Тебе, молимо: тих, хто ненавидить усіх і образить нас, прости, щоб жоден з них не загинув через нас, але всі спаслися благодаттю Твоєю, Боже всещедрий ".