Міфи про Ангелів

Міфи про Ангелів

Невидимі посланці, мешканці небес, створення світлі і легкі, але також вогняні і войовничі, присутні в багатьох традиціях, і немає жодної цивілізації, де не згадувалися б ці духовні сутності, які співпрацюють з Творцем у безлічі різних місій, згідно з рангами і категоріями. Ці посередники між Богом і світом символізують божественні діяння і Божий зв "язок з його творивами.


В Індії Всесвіт розуміється як ієрархія активних сил, ангельських і демонічних, божественних і героїчних. Цей світ складається з 7 планів - від невидимого початку до конкретного прояву, - які населені міріадами божеств, ангелів, демонів, які разом складають армію служіння «Дхармі», Великому Універсальному Закону за допомогою «Карми», закону дії і протидії.

У Греції Платон зі слів Сократа, стверджує, що в кожній порядній людині мешкає «даймон» (греч. «daimonion» - «божественне»), таємничий голос, що вказує вірний шлях, один з «охоронюючих геніїв», що знаходяться між смертним і безсмертним, людським і божественним, чуттєвим і розумним

Ангели як «посланці Божі» часто згадуються в Писанні, і віра в їхнє існування глибоко вкоренилася в християнській традиції, де це слово означає особисті, духовні істоти, більш досконалі, ніж людина, яка звіщає людям волю Божу і виконує на землі Його веління. Ангели - істоти, створені Богом, перш ніж створювати видимий світ. Вони духовні і безтілесні або, можливо, мають якесь ефірне тіло; якщо вони приймають видимий образ - це тільки випадкова форма, а не постійне буття. Для ангелів немає просторових умов, але вони не всюдисущі. Вони більш досконалі, ніж навіть первозданна людина, але досконало обмежені: незважаючи на швидкість і глибину розуміння, не всеведучі; незважаючи на чистоту і святість, можуть піддаватися спокусам. Вони створені вільними, а тому можуть вільно встояти в добрі, як світлі ангели, або пасти, як злі духи. Вони чекають перед лицем Господа, виконують Його волю; невпинно славлять Його і насолоджуються блаженством.

У Старому Завіті міститься безліч згадок про істоти, призначення яких - передавати волю Бога роду людському. Ангел - це і благовісник (три ангели, які прийшли до Авраама), і захисник праведників (руйнування Содома і Гоморри), він карає грішників (вигнання з Раю Адама і Єви) або постає таємничою персоніфікацією самого Бога (Яків, який бореться з ангелом).

Ангелів незліченний натовп; у цьому несметному воїнстві небесному є різні достоїнства і ступені досконалості. У V столітті їх різні чини були класифіковані в трактаті, який в епоху Середньовіччя приписувався Діонісію Ареопагіту. Його трактат «Про небесну ієрархію» («De Hierarchia Celesti») ділить ангелів на три ієрархії, з підрозділом кожної з них на три лики. Вища Ієрархія: Серафими, Херувими, Престоли. Середня Ієрархія: Панування, Сили, Влади. Нижча ієрархія: Початку, Архангели, Ангели. Перша ієрархія оточує Бога у вічному поклонінні, друга править зірками і елементами, третя - Початку - захищає земні царства, а Ангели та Архангели є божественними посланцями.

Чотири архангели, згадані в Писанні, - це Михаїл, Гавриїл, Рафаїл і Уріїл. Згідно з давньоєврейською традицією, вони підтримують Божий трон. Архангели, наділені величною красою і божественними силами, підтримують піднесені стосунки з бренною людиною.

Ангели - символи провісників священного, які супроводжують нас і допомагають, коли це необхідно. Згідно з усіма традиціями, кожна людина має ангела-охоронця, який стежить за тим, щоб людина просувалася вперед шляхом своєї духовної реалізації. Всі релігії стверджують, що Бог ніколи не покидає людство і наділяє кожну людину ангелом-охоронцем, щоб ми чули Його голос - як таємничий шепіт, так і владні та спонукаючі накази, які прагнуть пробудити нашу свідомість.