Манна небесна - біблійна легенда

Манна небесна - біблійна легенда

Біблійний вислів "манна небесна" став афоризмом і вживається в декількох значеннях. За Біблією, це хліб, яким Господь нагодував народ Ізраїлю під час поневіряння по пустелі. Духовенство трактує це поняття, як духовну пишу, а біологи припускають, що їстівні крупинки виділяли особливі рослини.

Що таке "манна небесна"?

Вислів "манна небесна" у Святому Письмі трактується, як хліб, посланий Богом, що поневіряються по пустелі юдеям, коли в них закінчилася їжа. Виглядала вона, як дрібні крупинки. Відома всім манна крупа отримала свою назву за аналогією з цим продуктом, хоча до смаку істотно відрізняється. Є три значення поняття "манна":


  1. Від арамейського "ман-ху" - "що це?", так запитували євреї, коли вперше побачили ці крупинки.
  2. Від арабського "mennu" - "їжа".
  3. Від давньоєврейського слова "дар".

Біологи висунули свої версії про походження дива, яке впало на юдеїв з небес. З урахуванням видів рослин, існує дві версії, манна небесна - це:

  1. Аерофіти - лишайникова манна, її їстівні шари вітер переносить на сотні кілометрів. Зовні нагадують крупинки.
  2. Густий сік або смола тамарикса - рослини, яку переробила тля. Вона схожа на світлий віск з медовим запахом. Стародавні кочівники пекли їх такої смоли пелюшки, змішуючи її з борошном

Що означає "харчуватися манною небесною"?

Незвичайна їжа, яку отримали євреї від Господа під час поневірянь, була послана згори. Тому фразеологізм "манна небесна" передбачає божественні блага. З часом афоризм набув і таких значень, як:

  1. Блага, отримані просто так, немов ті, що впали з неба.
  2. Духовна їжа віруючої людини.
  3. Незвичайне везіння або несподівана допомога.

Від цього фразеологізму були створені й інші, похідні від нього:

  • "харчуватися манною небесною" - перебиватися епізодичними доходами;
  • "чекати, як манну небесну" - сподіватися, що проблема вирішиться сама собою, або сподіватися на несподівану допомогу збоку.

Легенда про манну небесну

Легенда говорить, що коли у юдеїв закінчилися продукти в дні переходу через пустелю, Господь послав їм їжу, яка виглядала, як білі крупинки, що покривають землю щоранку, крім суботи. Її збирали до полудня, інакше вони могли розтанути на сонці. Всі люди відчували різний присмак:

  • молодь - хлібний;
  • старі люди - медовий;
  • дітлахи - олійний.

В юдаїзмі манну називають аналогом молока матері, яким наділяв Господь молодих. За Талмудом, ця їжа виникала тільки біля житла твердо віруючих у Бога, ті ж, хто сумнівався, змушені були шукати крупинки по всьому табору. В одних релігійних текстах наголошується, що покривала землю манна нерівномірно, інші стверджують, що - навпаки, її отримували багато, і кожен день. Нової порції чекали з нетерпінням, тому з 'явився вислів "чекати, як манни небесної".

Що таке "манна небесна" з Біблії?

Християнство небесну манну уособлюють з Божою благодаттю, деякі вегетаріанці знаходять в ній підтвердження, нібито Господь наказав не їсти м 'ясо, а тільки хліб. Але ця теорія суперечить іншим висловлюванням у Святому Письмі. Вираз з Біблії "манна небесна" став дуже поширеним, ця незвичайна їжа детально описується в різних джерелах. Таких описів збереглося два:


  1. У Біблії - дрібний іней, схожий на крупу, що нагадує на смак пелюш з медом. Випадав вранці і поступово танув під сонячними променями.
  2. У книзі Числа - град, схожий на насіння коріандра, а до смаку - на пелюшки з єлеєм. З 'являлися на землі вночі, разом з росою.

Манна небесна в Корані

Про це диво згадується і в Корані, яке особливо шанують в ісламських традиціях. Що означає "манна небесна" для мусульман? Історія схожа на ту, що трапилася з євреями. Віруючі в Аллаха опинилися в пустелі, Всевишній огородив їх хмарами і послав манну і перепелів. Манну трактують мулли, як їжу, яку можна легко знайти: імбир, гриби або хліб. Але люди виявилися невдячними і ще більше загрузали в гріхах, тоді їхні злі справи повернулися до них же самих.