Листи до Луцилія

Листи до Луцилія

Потрібно шукати щось таке, що не підпадає щодня все більше під владу, яка не знає перешкод. Що ж це? Душа, але душа непохитна, благородна, висока. Чи можна назвати її інакше як богом, який знайшов притулок у тілі людини?


Така душа може виявитися і у римського вершника, і у вільновідпущеника, і у раба. Що таке римський вершник, вільновідпущеник, раб? Все це - імена, породжені честолюбством або несправедливістю. З тісного кута можна підніматися до неба, - тільки піднеси і дух свій Бога гідним явища!

Нема чого ні простягати руки до небес, ні просити прислужника в храмі, щоб він допустив нас до самого вуха кумира, ніби той краще почує нас: адже бог поблизу тебе, з тобою, в тобі!

Если тебе встретится роща, где то и дело попадаются старые деревья выше обычного, где не видно неба из-за гущины нависающих друг над другом ветвей, то и высота стволов, и уединенность места, и удивительная под открытым небом тень, густая и без просветов, - все внушит тебе веру в присутствие божества.

Або якщо печера в глибоко вилучених скелях несе на своїх склепіннях гору, якщо викопана вона не руками, а стала настільки просторою від природних причин, то душа у тебе сколихнеться передчуттям святині. Ми шануємо витоки великих річок, ставимо вівтарі там, де з-під землі раптом вибиваються рясні потоки, поклоняємося гарячим джерелам, багато озера для нас священні через їх темні води або безмірну глибину.

А якщо ти побачиш людину, не залякану небезпеками, чужу пристрастям, щасливу серед бід, спокійну серед буревіїв, що дивиться на людей зверху вниз, а на богів - як на рівних, хіба не відчуєш ти схиляння перед ним? Хіба не скажеш: "Тут є щось занадто велике і піднесене, щоб можна було повірити, ніби воно схоже з цим жалюгідним тілом - своїм мешканцем. Сюди зменшилася божественна сила ".

Якщо висока душа чужинця хвилювань, нехтує всім, немов все для неї мізерно, якщо їй смішні наші страхи і прагнення, - значить, нею рухає небесна влада. Ніщо настільки велике не може існувати без підтримки божества. І виходить, що здебільшого ця душа належить тому світу, звідки знизійшла.

Як сонячні промені, хоч і стосуються землі, перебувають там, звідки виходять, так і душа, велика і свята, хоч і послана сюди потім, щоб ми могли ближче пізнати божественне, хоч і не чужиться нас, проте невідривно пов'язана зі своєю батьківщиною: від неї вона залежить, до неї спрямовує і погляди, і зусилля, а в нашому житті бере участь як щось краще.

Ти дивуєшся, що людина йде до богів? Але й бог приходить до людей і навіть - чого вже більше? - входить у людей. Немає благомислення без бога.

Наша душа здатна вмістити його і вознестися до нього, якщо її не пригнітають вади. Як положення нашого тіла - пряме і спрямоване до неба, так і душа наша, якої можна піднятися, наскільки вона хоче, з тим і створена природою, щоб бажати рівного з богами і так не залишати святковими своїх сил і самій розгортатися у всю шир. Не чужою дорогою карабкається вона ввись; важко було б йти до неба, - а вона повертається.

Кажу тобі, Луцилію, що в нас укладений якийсь божественний дух, спостерігач і страж всього хорошого і поганого, - і як ми з ним поводимося, так і він з нами. Кожен правдивий чоловік причетний до божества. Хто без допомоги бога може піднятися над фортуною? Він дає нам благородні й правдиві поради.

Які в тебе причини не вірити в божественність того, хто сам є частинка бога? Все навколишнє нас єдине, воно і є бог, ми ж - і його співучасники, і члени його тіла.