Імена Богів

Імена Богів

Спадання в інший світ приносить герою всеведення, особливу мудрість, нерідко пов'язану з поетичними особливостями, тому Велес - одночасно бог мудрості і поезії (речей співак Боян у «Слові о полку Ігоревім» названий «онуком Велеса»).


Велес - син небесної Корови і первобога Рода, один з найдавніших індоарійських богів, спочатку як покровитель мисливців, потім скотарства і багатства; він приходив у світ під різними іменами - Рудра і Шива (в різних часових рамках!), Той, Гермес, Меркурій, Луг, Велунд, і нарешті Один-Вілі-Ве і Локі. Це імена одного Архетипа з різних культур і різних часів (всі вони, в тому числі, боги мудрості і магічного знання).

Велес є воля, що пов'язує найбільш суперечливі тенденції - до творення і до руйнування. Він бог чарівництва, мудрості і мистецтва, покровитель ремесел і володар мертвих. Велес - бог Ведучий і Ведучий (Великий Водчий) для всіх, хто прямує шляхами магії. «Скотий бог» Велес так само стежить за дотриманням договору (а будь-який договір так чи інакше передбачає довіру). Це він благословляє мандрівника і допомагає йому в дорозі.

Саме Велес відкриває таємниці ремесла і медицини. Мудрість і чарівні ремесла, дійсно, завжди йдуть рука об руку. Улюбленець Велеса - досконала людина. Він може бути талановитим вченим, геніальним поетом і співаком, неперевершеним майстром по частині приготування кушань, кращим з садівників або лісничим, вдалим селянином, нарешті, ділком.

Слов'яни шанували Велеса як бога багатства. У давнину часто розплачувалися домашніми тваринами, слово «худоба» мало значення «гроші», «майно» і так само було показником багатства; слово «скотолюбство» означало корисливість; «скотник» - фінансовий чиновник, що стоїть між посадником і старостою; «скотниця» - скарбниця. У Стародавній Русі Велес був і покровителем купців, які в своїх договорах часто клялися його ім'ям.

Господар іншого світу - божество прабатьок - у найдавнішій міфології має вигляд тварини, і образ Велеса сходить до образу Ведмедя як могутнього божества. З Велесом пов'язане сузір'я Плеяд (Волосинь). Волосся - стародавнє почесницьке (має вигляд звіра) божество, яке зберегло ім'я, що походить від «волосся», «шерсть», «шерстистий»; бог зберігає риси звіра, видається волохатим (у південнослов'янських мовах назва вовни - «в'лна» - сходить до того ж кореня; інша форма імені бога - Волосся). У такому розумінні Волос не є лише «скотим богом», а богом-худобою, богом у вигляді дикої тварини.

З "єднання цих уявлень про бога дає ключ до розуміння слова" волхв "- це язичницький жерець, одягнений у звірину шкуру хутром назовні, він спілкується з іншим світом, наділений великою мудрістю і поетичним даром, він - могутній маг, можливо, пророк (як відомо, з питаннями про майбутнє люди нерідко зверталися до померлих)

Культ Велеса - великого підземного бога, покровителя багатства, владики мудрості, чаклунства, поезії, мистецтв, музики, володаря мертвих - був дуже широко поширений на Русі. Про це, зокрема, говорить велика кількість сіл і сіл з назвами Велесове, Волосове, Волотове. У народному фольклорі Велес часто вживається у значенні «пастух», Велес - «водчий бог». Він же - страж Наві, який переносить душі померлих у Навь (небуття); власник Переходу і Водчий зі світу в світ.

У слов'янській язичницькій міфології Велес так само постає в обличчі Змія, божественного противника Перуна. Велес-Змій, як іпостась більш обширного архетипу - космогонічного Чорнобога («Чорта»), втілює в собі сили первісного Хаосу, буйної, неупорядкованої, необжитої природи, часто ворожої людини. Велес-Чорнобог («Чорт»), володіючи такою потужною руйнівною силою, але будучи так само богом мудрості, вміє тримати власні сили Хаосу в покорі і направляти їх у потрібне русло.

Противником Велеса, як «Чорного бога», є «Білий бог» - Світовит (Свентовіт). Протиставлення Велес-Перун виводиться не тільки зі слов'янської міфології, але і з індоєвропейських паралелей. Наприклад, Вала і Велес етимологічно тотожні, а паралель Перун-Індра спостерігається так само наочно.

Язичники-слов'яни шанували обох божественних супротивників - і Перуна, і Велеса. Тільки святилища Перуна влаштовувалися по високих місцях, а святилища Велеса - в низинах. Після прийняття християнства у Велеса з'явився двійник - святий Власій Севастійський.

Класичний слов'янський треглав: Сварог-Перун-Велес. Це також можна умовно уявити і як тріаду: Правь («Суще», «Початкове») - Явь («Світло») - Навь («Тьма»)