Гріх. Що це таке?

Гріх. Що це таке?

Отже, що ми маємо? А маємо ми наступне. Порушення зводу законів однією з релігій є гріхом. Далі. У світі п'ять основних релігій і безліч трактувань тих чи інших писань людьми, які вважають, що вони і тільки вони правильно пояснюють ці писання, що в сумі дає нам масу сект. Які в свою чергу теж додають ті чи інші заборони і нав'язують свої норми поведінки. Ми не будемо розбирати всі напрямки. Зупинимося на християнстві. У християнстві є десять основних заповідей, які в основі своєї є загальнолюдськими правилами поведінки. Цього ніхто не заперечує. Адже логічно, що людина, яка вбиває або грабує інших, руйнує гармонійне життя суспільства. Тому дотримання десяти заповідей є запорука мирного співіснування людей один з одним. Це, сподіваюся, нам всім зрозуміло?


А тепер давайте просто подивимося на гріх з боку життєвої доцільності. Що таке гріх з цього боку? Що каже нам Біблія? Чого вона нас навчає?

Давайте відкинемо всі трактування. Пояснення святих писань тими чи іншими релігіями. І візьмемо і подивимося на неї так, як вона написана. Без всяких пояснень. І знаєте, що вийде?

А вийде у нас те, що Біблія - це путівник. Ліхтарик у нашому життєвому шляху, який освітлює нам дорогу. Зараз поясню. Для того щоб зрозуміти, про що я буду говорити далі, давайте спочатку розглянемо питання про сенс життя. У чому сенс людського життя?

А сенс дуже простий. Він полягає в нашому розвитку. Життя - це шлях еволюції. І ми народжуємося, знову і знову, щоб пройти певний відрізок цього шляху на певному етапі.

Це, по суті, школа. Де ми, переходячи з класу в клас, розвиваємося, набуваючи певний досвід. Відучившись в одному класі, ми переходимо в наступний. На щабель вище. І щоб ми ці уроки засвоювали, є закон. Який нам допомагає. Це причинно-наслідковий зв'язок. Іншими словами, карма. У Біблії це сказано так: «Що посієш, то пожнеш». Тобто все зроблене тобою, чи хороше, погане, в повному обсязі повернеться до тебе. Це всі знають, сподіваюся. Тільки переживши що-небудь, відчувши на собі, ми повною мірою можемо засвоїти досвід.

А тепер подивимося на Біблію. Ще раз повторюся, без пояснень церкви та інших розумників. А суть-то в тому, що вона нам якраз і розповідає, як треба і як не треба робити, щоб розвиватися без перешкод далі. Адже часто трапляється так, що не засвоївши уроку, ми залишаємося в школі на другий рік. Це як підручник, який на прикладі високодуховних наставників пояснює нам найшвидший шлях розвитку.

На цьому тлі стає зрозуміло і саме визначення гріха. Гріх - це те, що гальмує нас на шляху нашого духовного розвитку. Зрозуміло, чому. Тому що роблячи щось неправильно, ми обов'язково отримаємо це назад. І для того, щоб переробити це, нам потрібен час. Це гальмо. Ще раз. Гріх - це гальмо нашого духовного розвитку.

Правда полягає в тому, що ми грішимо не Богу, а собі. Тобто гріхом, або, інакше, неправильною дією ми завдаємо шкоди собі. Не Богу. І відповідь нам тримати доведеться не перед ним, а перед собою. А Бог в особі наших духовних наставників намагається показати нам найкоротшу і за можливості асфальтовану дорогу до себе. Щоб на вухабах не набивали собі шишки. Зрозумівши це, все відразу встає на свої місця. Було б наївно представляти Бога в ролі судді і ката, який роздає праворуч і ліворуч вироки. Природа Бога зовсім іншої властивості і якості. І гріхом ми шкодимо не йому, а собі і тільки собі.