Г'яна-йога

Г'яна-йога

З цих трьох шляхів гьяна-йога - шлях філософських роздумів - призначений для тих, хто живить огиду до матеріального життя, а значить не прив'язаний до звичайної діяльності, що здійснюється заради насолоди її плодами. Ті, хто не відчуває огиди до матеріального життя і у кого ще багато матеріальних бажань, повинні йти до досконалості шляхом -.кармайоги


Тим же, кому пощастило знайти віру в слухання про Мене і оспівування Моєї слави, хто не відчуває ані огиди, ані потягу до матеріального життя, слід йти шляхом любові і відданості Мені і так досягти досконалості.

Шрімад-Бхагаватам, 11.20.6-8

Поки розум не досяг стану духовного щастя, людині потрібно аналізувати тимчасову природу матеріальних об'єктів у космосі, на землі і в мікромірі. Йому слід постійно спостерігати процеси творіння і руйнування, що відбуваються в природі під дією різноспрямованих сил.

Шрімад-Бхагаватам, 11.20.22

Кожна обумовлена душа отримує матеріальні тіла двох видів: грубе тіло, що складається з п'яти грубих елементів, і тонке, що складається з трьох тонких елементів. Душа знаходиться всередині цих тіл. Щоб виявити душу, потрібно дослідити все, що її оточує, кажучи: «Це не душа, це не душа». Тому людині слід вчитися розрізняти матерію і дух.

Шрімад-Бхагаватам, 7.7.23

Говорячи про йогу, ми маємо на увазі з'єднання нашої свідомості з Вищою Абсолютною Істиною. Люди називають цей процес по-різному, залежно від обраного ними методу самоусвідомлення. Коли в основі цього процесу лежить діяльність, мета якої - отримати «речовий» результат, його називають карма-йогою, коли його основу складають філософські дослідження, його називають г'яна-йогою, а коли віддане служіння Верховному Господу - бхакті-йогою.

Гьяна-йога - це пошук Абсолютної Істини за допомогою роздумів про природу речей. Цьому процесу йдуть філософи і великі мислителі, які, тим не менш, ще не набули віри в слухання і оспівування слави Верховного Господа. Мета гьяна-йоги - зрозуміти різницю між матерією і духом, усвідомити - «Я дух, не матерія». Таке усвідомлення називається гьяна - трансцендентне знання.

Девахуті сказала: Про мій Господь, Ти вже дав науковий опис ознак сукупної форми матеріальної енергії та властивостей духу відповідно до філософії санкх'ї. А тепер, будь ласка, розкажи про шлях відданого служіння, який є вінцем усіх філософських систем.

Шрімад-Бхагаватам, 3.29.1-2

Якщо трансценденталіст з якихось причин ще не готовий прийняти існування Особистості Бога, за допомогою філософських роздумів він може усвідомити, що він духовний за природою, і тому не має нічого спільного з цим матеріальним світом. З рішучістю слідуючи шляхом г'яна-йоги протягом багатьох життів, він може досягти усвідомлення Брахмана - безособового аспекту Абсолютної Істини. Але це неповне усвідомлення. Щоб піти далі, г'яна-йогу, який навіть досконало досконало на своєму шляху, необхідно стати бхакті-йогом.

Ті, хто відразу йдуть шляхом бхакті-йоги, отримують гьяну від Господа - через священні писання і представника Бога, духовного вчителя. Маючи віру в священні писання і представника Бога, людина, просто почувши (прочитавши) про те, що він не тіло, а духовна душа, може зрозуміти це за допомогою розуму, навіть не маючи безпосереднього досвіду перебування поза межами тіла. Або він може пережити такий досвід в результаті клінічної смерті, під час медитації або навіть без всяких видимих причин (хоча такий позателесний досвід, як правило, неповний - потрібне ще розуміння того, що особистість - не розум), а потім стати на шлях бхакті-йоги.

Сучасний мудрець Шрі Ауробіндо говорить, що на третій стадії йогічної практики йог бачить Бога всюди. Коли гьяна-йог, розвиваючи емпіричне знання, досягає усвідомлення безособового Брахмана (Абсолюта), йому здається, що Брахман всепроникаючий і нерухомий. Такий йог не усвідомлює імені, форми, рис, діяльності та атрибутів Бога. Але той, чиєю увагою заволодівають ці трансцендентні предмети, дуже скоро стає на шлях бхакті-йоги - шлях, проголошуваний у Ведах, Упанішадах і Бхагавад-гіті.

Вища досконалість, якої можна досягти на шляху гьяна-йоги - тимчасове «злиття» з безособовим Абсолютом (брахмаджоті, або Океаном світла).