Євангеліє від Матвія

Євангеліє від Матвія

Відразу після їхньої одруження виявилося, що Марія вже вагітна, притому не від людини, а від духу святого. Ангел, який сказав про це Йосипу, посилається на пророцтво Ісаї про Еммануїла. Але все-таки народженого немовля чомусь називають не Еммануїлом, а Ісусом. Відразу після народження він зазнав небезпеки загинути через підступи царя Ірода. Батьки втікають разом з ним до Єгипту, де й переховуються доти, доки не отримують від ангела повідомлення про смерть Ірода. Тоді святе сімейство переселяється в Галілею (північна частина Палестини), в місто Назарет. Повідомляючи про це, євангеліст додає, що таким чином збувається «мовлене через пророків, що він Назореєм наречеться» (Матф.2:23). Ми вже говорили вище про те, що це неправильне тлумачення, бо в Ісаї говориться не про Назорея, а про Нецера, гілки від «кореня Єссеєва».


Розповідь про діяльність самого Ісуса починається з опису того, як він прийняв хрещення від Івана Хрестителя і був після цього відведений «духом у пустелю, для спокуси від діавола». Сорок днів і сорок ночей провів там Ісус, після чого почалася сама спокуса. Диявол пропонував Ісусу чинити різні чуда, але той відмовлявся. Він «показує йому всі царства світу та славу їхню», пропонуючи все це Ісусові, якщо він поклониться йому, але знову отримує відмову. Зрештою Диявол відступає, і служити Ісусу приймаються ангели.

Ісус «заохочує» до себе кількох людей, які стають його учнями та «апостолами». Разом з ними він ходить по всій Галілеї, проповідуючи в синагогах, зціляючи хворих і виконуючи всілякі чудеса. До нього стікаються люди з усіх кінців Палестини і Сирії, слухають його проповіді, йдуть за ним під час його подорожей.

У подальшому викладі Матвія чергується опис подій біографії Христа з викладом його проповідей і тих розмов, які, як розповідає євангеліст, Ісусу доводилося вести як зі своїми учнями і послідовниками, так і з противниками.

З чудес, описаних в євангелії від Матвія, відзначимо насичення п'яти тисяч осіб, «крім жінок і дітей», п'ятьма хлібами і двома рибками: "і їли всі, і наситилися; і набрали решту шматків дванадцять коробів повних "(Матф.14:20). Через кілька сторінок це диво описується вдруге, але цього разу бере участь у трапезі тільки чотири тисячі осіб, з'їдають сім хлібів і «трохи рибок», а залишків набирають «сім кошиків повних».

Взагалі чудес виявляється не менше, і вони не менш вражаючі, ніж описані в Старому Завіті чудеса Мойсея, Ісуса Навина, Іллі та інших пророків. Що стосується проповідей і розмов Христа, як про них говориться в євангелії від Матвія, то їх зміст нам доведеться торкатися в наступних головах. Тут ми вкажемо тільки на те, як у них вирішується питання про ставлення до Старого Завіту. З одного боку, очевидно прагнення зберегти спадкоємність з Старим Завітом та іудейською релігією: є посилання на окремі тексти П'ятикнижжя і пророків, підкреслюється походження Ісуса з роду Давидова тощо. З іншого боку, неодноразово йдеться про те нове, чому вчив Христос: «сказано так, а я кажу...»

Важлива ланка всього християнського вчення згодом склали в євангелії заяви Христа про те, що це його «пришестя» є не остаточним, а тільки попереднім, і що раніше або пізніше він з'явиться вдруге, притому «у всій славі своїй». Тоді будуть, нарешті, наведені на землі і на небі справжні порядки.

Старе вчення старозавітних пророків, особливо Даниїла, про прийдешній кінець світу знаходить у цих заявах Ісуса новий вислів. З прямим посиланням на Даниїла Ісус в євангелії Матвія передрікає «смерть століття» і своє пришестя вдруге. Після всіляких страшних лих, які треба витерпіти ("той, хто зазнав до кінця спасеться"), "з'явиться знамення сина людського на небі; і тоді запаляться всі племена земні, і побачать сина людського, що прийде на хмарах небесних з силою і славою великою. І пошле ангелів своїх з трубою гучною; і зберуть вибраних його від чотирьох вітрів, від краю небес до краю їх "(Матв.24:30,31). Все це відбудеться невдовзі, запевняє Ісус, «не рід цей, як усе це буде» (Матві24:34). Звідси для всіх, хто повірив у Христа, дотримувався висновку: треба чекати його другого пришестя.

Оповідна частина євангелія від Матвія завершується розповіддю про «пристрасті господніх», про страждання і смерть Ісуса, а також про його воскресіння і явище своїм учням.