Духовна людина

Духовна людина

У майбутньому всі люди на землі займуть таку духовну позицію, і тоді влада темних сил відступить надовго; але в наш час не можна забувати і про інший бік. Ведичні писання в шести випадках допускають вбивство людини людиною: коли нападають зі смертельною зброєю, коли намагаються вбити, отруїти, відібрати землю, підпалити будинок і відібрати дружину. Ці дві позиції при поверхневому погляді здаються взаємовиключними, але насправді вони узгоджено доповнюють один одного - їх спільним основним завданням є створення і збереження сприятливих умов для духовного розвитку людства. Ми насилу виростили людське тіло, воно вважається найбільш цінним придбанням у цьому світі, тому ми зобов'язані всіляко оберігати цей інструмент, адже без нього подальший розвиток душі буде призупинено. Недарма Будда говорив, що людське тіло є не гробницею душі, а світильником дхарми, і ми повинні забезпечувати йому необхідні умови для життя, а значить, і для духовного вдосконалення.


Займати першу позицію людина має можливість лише в двох випадках: якщо він сам досяг стану Будди, тобто набув весь досвід людських втілень, або, якщо досвід повністю не набуто, до моменту появи реальної загрози позбавлення життя, тобто загрози припинення його подальшого духовного просування.

У другій позиції перші три випадки прямо загрожують життю, а значить і духовному розвитку; тому людина змушена боротися, і в цьому немає ніякого гріха, лише гірка необхідність. Але боротися він повинен обов'язково без злості і ненависті, з усвідомленням трагічної необхідності і навіть з любов'ю до агресора. Якщо ж людина не досягла такого стану свідомості, то буде розумніше загинути самій, ніж впасти в лють.

Коли ж намагаються відібрати землю, врожаї з якої прогодовують всю сім'ю; коли нападник намагається знищити житло, без якого не вижити/це також відноситься і до природи/; коли відбирають дружину/жінка слабка і тому обов'язок чоловіка - захищати її/- людина в цих випадках змушена вбити, якщо у нього немає іншої можливості знешкодити нападника, бо, в іншому випадку, агресор зупиняє його духовний розвиток, пригнічуючи його волю і свободу, перетворюючи на раба і зводячи його до рівня худоби. Таке життя гірше смерті, бо загальне здійснення, хоча б протягом одного дня, ідеалу непротиви злу, відповідного першій позиції, призвело б людство до загибелі: темні, захопивши владу над людьми, чинили б з ними за своїм бажанням. Тому проповідування лише одного вчення непротивлення злу призвело б до загибелі значної частини людства, а решта людей опинилася б у владі зла.

Дуже вірну позицію в цьому питанні займають козаки. Коли у них запитують: «Чи ви визнаєте вчення Христа?», вони відповідають: «Визнаємо». "Але ж Він заповідав: "Полюбите ближнього свого, як себе самого" і "Не убий!", а ви йдете вбивати ", - запитують їх. І ось тоді справжні козаки кажуть: "Так! Христос дав заповідь Любові, але Любов - це не сентиментальність, а «Любов є сповнення закону» Творця (Рим.13.10). «Що ми любимо дітей Божих, дізнаємося з того, коли любимо Бога і дотримуємося заповіді Його» (1-е Іоан.5.2). «Немає більше тієї любові, як хто покладе душу свою за своїх друзів» (Іван. 5.13). Тому, бачачи, що агресор може позбавити життя наших родичів і друзів, ми позбавляємо нападника знаряддя вбивства - його тіла. І робимо ми це заради Любові до ближніх, в тому числі і до ворога: позбавляючи його життя, ми не даємо йому можливості посилити свою гріховність.

І нехай ми на цьому терені покладемо душі за іншу свою - це і є прояв Вищої Любові. Таким чином ми дотримуємося заповідей Творця і тому не несемо гріха у вбивстві агресорів ". Тільки коли людина володіє силою і відмовляється нею користуватися для насильства, вона здійснює великий акт любові, але якщо вона слабка і не може противитися злу, намагаючись запевнити себе, що вона не опирається в ім'я любові, вона є лицеміром і чинить тим самим гріх. Людина, яка не протидіє злу за своєю слабкістю і боягузтвом, чинить гріх і в силу цього не може отримати ніякої користі від непротивлення. Людина ж, здатна вразити ворога, чинить гріх, опираючись: тільки мільйонер може відмовитися від мільйона, але жебракові немає від чого відмовлятися! Тільки володіє силою може відмовитися від насильства, слабкий же повинен битися, бо вищий зразок непротиви стає чеснотою тільки тоді, коли людина має сили для опору. Для досягнення досконалості людина повинна виконувати свій обов'язок і противитися злу, тому що саме ПРОТИВЛЕННЯ ЗЛУ Є ШЛЯХОМ ДО ПРОЯВУ І ДІЙСНОГО ВОЛОДІННЯ ВИЩОЮ СИЛОЮ - НЕПРОТИВЛЕННЯМ.

Для спротиву злу необхідна відповідна підготовка, що дає здатність впоратися з темною силою, тому слабка, немічна людина зобов'язана придбати необхідну силу для боротьби зі злом. Тільки після набуття сили, здатної вразити зло, можливе досягнення могутності непротиви, що дозволяє займати першу позицію, коли людина має моральне право на боротьбу зі злом методом ненасильницького опору, який був наочно здійснений Махатмою Ганді/1869 - 1948/. Досягнення ж такого рівня можливе лише на основі досконалого знання, способи набуття якого докладно описані в початкових Відах і ведичних писаннях.