День святих дружин-мироносиць

День святих дружин-мироносиць

Отримавши дозвіл, він разом з Никодимом, іншим таємним учнем Господа, поховав Його в новій труні.


Дружини-мироносиці - це Марія Магдалина, Івана, Марія, мати Якова, Саломія та інші. Серед мироносиць в Євангелії згадуються і такі: Марія Магдалина, Марія Клеопова (тобто дружина Клеопи, брата Йосипа, Обручника Пресвятої Діви Марії), Саломія, Івана, Марфа і Марія - сестри Лазаря, Сусанна та інші.

«Коли розіп» яли Ісуса, той, хто проходить народ, злословив Його і насміхався з Нього. І лише Матір Його з улюбленим учнем Йоанном стояли біля Хреста і жінки, що слідували за ним і Його учнями під час Його проповіді і служили їм, дивилися здалеку на те, що відбувається... Коли всі покинули Його, вони були поруч, не злякалися можливих переслідувань ".

Ці жінки, які були вірними послідовницями Христа за Його життя, не залишили Вчителя після Його смерті. Вони продовжували служити Христу і після того, як Він був убитий і похований. Навіть апостол Петро тричі зрікся свого Вчителя, боячись власного життя.

Щиро люблячи Спасителя, дружини-мироносиці в третій день після смерті Христа йдуть до Його труни, щоб, за іудейською традицією, помазати тіло Христа благовонними маслами - «ароматами». Вони йдуть в упередженій темряві, не боячись нічого і не думаючи ні про що, крім свого Вчителя.

Підійшовши до гробниці, жінки побачили, що Христа в ній немає. Перед ними постав юнак у білому одязі - Ангел - який і повідомив їм добру новину про Воскресіння Ісуса Христа.

Охоплені «трепетом і жахом», вони побігли геть від гробниці. «Зі страхом і радістю» поспішили повідомити іншим учням Христа про велику подію, але зробили це не відразу, а спочатку «нікому нічого не сказали, бо боялися».

Чому торжество і радість були змішані зі страхом? Коли жінки дізналися, що Христос воскрес, вони стали ніби причетні до цієї неймовірної події. Першим з "явилося велике чудо, через яке було спасіння всього людства. До цього люди після смерті не могли потрапити в Рай, їхні душі повинні були томитися в пеклі, чекаючи приходу Спасителя. Коли Христос був розіп'ятий, Він викупив первородний гріх - гріх Адама, через який і відбулося відпадання людей від Бога. Душею Христос зійшов у пекло, вивів звідти душі праведників і дарував людям можливість після смерті здобути мир і спокій, прийти до Бога.

Ставши свідками дива Воскресіння, жінки були приголомшені. Вони розповіли апостолам, що сталося, але їм не повірили. Вони вірили тільки після того, як воскреслий Ісус з "явився їм Сам.

Дружини-мироносиці ні на мить не засумнівалися, не зреклися свого Вчителя. Немов у нагороду за їх безстрашність і самовіддану любов саме дружини-мироносиці, а не апостоли чи інші учні Христа, першими дізналися про воскресіння і саме однією з них - Марії Магдалині - Христос першою з'явився після Свого Воскресіння. Тому вона визнана рівною апостолам - рівноапостольною святою.

Православна Церква відзначає день дружин-мироносиць як свято всіх жінок-християнок, відзначає їх особливу і важливу роль в сім'ї і суспільстві, зміцнює їх в їх самовідданому подвигу любові і служіння ближнім.