Даосизм

Даосизм

"Наскільки порожній і спокійний Вищий - і разом з тим наскільки сильний і могутній, наскільки глибок і незбагненний! Цей Бог є небесним прабатьком усього сущого. Якщо ви знаєте Вічного, ви освічені і мудрі. Якщо ви не знаєте Вічного, то невігластво проявляє себе як зло, пробуджуючи порочні пристрасті. Ця дивовижна Істота перебувала насамперед у небі й землі. Вічний справді духовний; він один, він не змінюється. Він - справжня мати світу, і все творіння рухається навколо нього. Великий наділяє собою людей і тим самим дозволяє їм досягти успіху і зберегтися. Якщо у людини є лише мала дещиця знань, вона все одно може йти по стезях Вищого; він може підкоритися волі небес.


Усі добрі праці правдивого служіння походять від Вищого. Все залежить від Великого Джерела Життя. Великий Вищий не чекає похвал за свої дари. Він - верховний у могутності, однак він залишається прихованим від нашого погляду. Він безперестанку передає свої атрибути, вдосконалюючи свої створіння. Небесний Розум неквапливий і терпеливий у своїх планах, але твердий у своїх звершеннях. Вищий простягається над всесвітом і підтримує його весь. Наскільки великий і могутній його сповнюючий вплив, його приваблива сила! Справжня чеснота подібна до води, бо все благословляє і нічому не шкодить. І як вода, справжня чеснота шукає найнижчі місця - навіть такі глибини, яких інші стороняться, і це тому, що вона подібна Вищому. Вищий створює все, і все створене він плекає і вдосконалює в дусі. Яким чином Вищий заохочує, захищає і вдосконалює створення, не примушуючи його, залишається загадкою. Він веде і направляє, але не випинає себе. Він допомагає розвитку, але не підкоряє.

Мудрець обіймає своїм серцем всесвіт. Мале знання небезпечне. Ті, хто прагне до величі, повинні навчатися смиренності. При створенні світу Вищий став його матір'ю. Знати свою матір - означає визнати своє синство. Той мудрий, хто ставиться до всіх частин з точки зору цілого. Ставтеся до кожної людини так, як якби ви були на її місці. Віддавайте добротою за образу. Якщо ви любите людей, вони будуть тягнутися до вас - вам буде легко завоювати їх розташування.

Великий Вищий всюдисущий; він ліворуч і праворуч; він підтримує все творіння і перебуває в усіх істинних істотах. Ви не здатні знайти Вищого, так само як нездатні знайти місце, в якому його немає. Якщо людина усвідомлює зло своїх діянь і щиро кається в гріху, то вона може чекати прощення; він може уникнути покарання; він може перетворити лихо на благословення. Вищий - надійний притулок всього творіння; він - охоронець і рятівник людства. Якщо будете шукати його кожен день, знайдете його. Оскільки він може прощати гріхи, він справді дорожчий за всіх людей. Завжди пам'ятайте: Бог нагороджує людину не за те, що вона робить, а за те, чим вона є; тому ви повинні надавати допомогу своїм товаришам без думки про нагороди. Робіть добро, не думаючи про користь для себе.

Мудрі ті, хто знає закони Вищого. Не знати божественний закон - означає страждати і бідувати. Ті, хто знає Божі закони, є великодушними. Якщо ви знаєте Вічного, ваша душа продовжить духовне служіння, навіть якщо загине ваше тіло. Ви справжньо мудрі, якщо усвідомлюєте власну незначність. Якщо ви перебуваєте в світлі Вічного, Вищий просвітить вас. Ті, хто присвячує себе Вищому, з радістю прагнуть Вічного. Коли людина помирає, дух піднімається на крилах і вирушає у довгу подорож додому ".