Бог Яхве

Бог Яхве

Зрозуміло, що це могло мати місце тільки тоді, коли стали об'єднуватися племена.


Богом єврейського народу стали вважати Яхве, або, як його раніше неправильно називали в літературі, Єгову. Культ Яхве дуже стародавнього походження. Він існував задовго до об'єднання єврейських племен в ізраїльську державу. Але тоді він був одним з багатьох культів, а сам Яхве вважався одним з багатьох богів, яким поклонялися різні єврейські племена. Відомі, наприклад, імена богині Анат, богів Бетель, Ельон, Шаддай. Позначався і вплив народів-сусідів, зокрема фінікіян, асирян, вавилонян: євреї запозичували у них богів Таммуза, Молоха, Астарту.

В історії відома форма релігії, яку в кінці XIX століття вчені назвали генотеїзмом [56]. Вона полягає в тому, що даний народ або дане плем'я поклоняються певному богу, вважаючи його своїм верховним покровителем і керівником: але при цьому він не заперечує існування й інших богів, чужих, покровительствующих іншим народам і племенам. Поклоніння Яхве було протягом багатьох століть не монотеїстичним, не єдинобожним, а генотеїстичним: воно не виключало, а, навпаки, передбачало визнання того, що в інших народів існують інші боги.

Спочатку Яхве шанувався деякими пологами і племенами скотарів-кочівників як дух або демон пустелі. Далі він перетворився на бога племені Юди. Коли єврейські племена з'єдналися в Ізраїльську державу, причому головну роль у цьому з'єднанні зіграло плем'я Юди, бог-покровитель цього племені став богом-покровителем усього єврейського народу та Ізраїльського царства. Змінилася і його основна функція. Оскільки головним його завданням, як покровителя, стало керівництво військовими операціями проти філістимлян, моавітян та інших зовнішніх ворогів, він став богом війни.

Поступово змінювався в уяві віруючих і зовнішній вигляд бога Яхве. Спочатку він зображувався, ймовірно, у вигляді лева, потім - у вигляді бика (тільця). Надалі Яхве набуває людський образ, хоча в дуже багатьох випадках і пізні його зображення зберігають риси тварини.

У виставі вірян Яхве аж ніяк не був всюдисущим: він мешкав у певному місці. Відомо, що гора Синай довго вважалася мешканцем Яхве. Висоти її служили предметом культу та інших богів Палестини. Коли культ Яхве набув переважаючого характеру, на тих же висотах стало здійснюватися служіння Яхве, так само досі на них здійснювалося служіння іншим ваалам (господарям, богам). Переадресувати богослужіння з будь-якого ваала на Яхві було дуже легко, так як характер цього богослужіння був один і той же: як правило, це було криваве жертвопринесення, супроводжуване досить коротким словесним зверненням до бога.

Питання про місце богослужіння вважалося дуже важливим. Він був пов "язаний з питанням про те, де живе бог, бо молитися йому треба було саме там, де він перебував. З часом виникло уявлення про те, що Яхве живе в одному визначеному місці - в ковчезі. Згідно з біблійним описом, ковчег представляв собою ящик на ношах, на кришці якого стояли два золотих литих керуби (херувими) (Див. Вихід, гл. 37). Деякі дослідники давньоєврейської релігії вважають, що спочатку ковчег зображав собою трон Яхве, інші вважають, що в ньому знаходилися статуї Яхве у вигляді тільця і його дружини Анат-Яху. Існує ще думка, що в ковчезі знаходилися камені-метеорити. Приміром, примітно, що бог Яхве, за біблійними уявленнями, жив у скриньці.

У міру того як культ Яхве все більше витісняв культи інших племінних і родових богів, виділялися і з плином часу набували все більшого значення жерці цього бога. Головним їхнім обов'язком у цей період було не жертвопринесення - цим, за старою традицією родового суспільства, займаються ще самі віруючі, переважно голови пологів і сімей, - а запитування божества, випрошування у нього передбачень і поради. Жрець гадав за допомогою камінців або паличок, що називаються урим і тумім, а також іншими способами; Яхве йому безвідмовно відповідав, а віруючий, який звернувся до допомоги Яхве через посередництво жерцю, отримував «точну» відповідь на питання про те, як йому вчинити в даному конкретному випадку. У разі якщо з питанням звертався сам цар, відповідь набувала особливо важливого значення: в залежності від нього цар міг, наприклад, почати або не починати війну. У руках жерців був, таким чином, важливий засіб впливу на державну політику.

Немає сумнівів, що богові Яхве приносили людські жертви. Біблія зберегла багато наслідків цього варварства. Хоча відповідні місця її написані в більш пізній час, звичай людських жертвопринесень, безумовно, має більш стародавнє походження і, звичайно, ставитися і до того періоду, про який ми зараз говоримо. У цей період сучасних біблійних книг ще не було. Були усні перекази, сказання, пісні, притчі та інші твори народної творчості, звичайно релігійно забарвленого.