Бог і Його Правда

Бог і Його Правда

+ + + Ісус сказав йому: стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Філіпе? Той, хто бачив Мене, бачив Отця; як же ти кажеш, покажи нам Отця? (Іван. 4:9).+++


Сучасній людині досить легко зрозуміти, що Ісус Христос намагався пояснити Пилипу. Ми занурені у світ аудіовізуальних уявлень і нам досить легко відрізнити персонаж кіно від актора, який грає його. Інтернет дозволяє нам самим взяти участь у будь-якій дії, що відбувається на просторах мережі або стати головним героєм комп'ютерної гри. При цьому ми НЕ ототожнюємо самі себе з тим героєм, яким ми керуємо, а підкоряючись правилам гри, НЕ приписуємо авторство правил собі самому. Тобто. ми з легкістю приймаємо правила гри і рольові функції, зовсім не ототожнюючи себе з ними. І якщо Філіп абсолютно справедливо вважав себе «плоть від плоті і кров від крові» єврейського народу і його Закону, безпосередньо залежав від соціуму і культури, то ми здатні грати роль у будь-якій грі з тим лише умовам, що ні гра, ні персонаж не суперечать нашим внутрішнім установкам. Ми більш вільні,... але і більш схильні до слідування інстинктів.

Для нас прийняття якихось правил і поведінкових ліній є явище тимчасове і не обов'язкове. Ми можемо бути РІЗНИМИ, виходячи лише з внутрішніх своїх інтересів. І якщо Пилип не міг прийняти Ісуса Христа за Бога, який Втілився, оскільки навіть зображення того, що на Небі було табуйовано, то ми не приймемо ЗАРАЗ Бога саме в силу того, що НЕМАЄ у нас того «органу», яким опізнають Бога. Там була заборона, а у нас просто НЕМАЄ необхідності такої заборони в силу її непотрібності.

+ + Хіба ти не віриш, що Я в Отці і Отець у Мені? Слова, які говорю Я вам, говорю не від Себе; Батько, що перебуває в Мені, Він творить справи. Вірте Мені, що Я в Отці і Отець у Мені; а якщо не так, то вірте Мені у самих справах. (Іван. 4:10,11). +++

І тут ось, у розумінні ЦИХ слів Ісуса, сучасна людина дасть сто очок вперед самим Апостолам, оскільки для них Хрест і Воскресіння не були тоді фактами земного буття Бога, як і не було на них ще Духа Святого. Ми ж, в силу зазначених вище причин, цілком можемо відрізнити геймера від персонажа, і ЗНАЄМО з Євангелій та історичних джерел про Боговтілення. Але ЩО? ми можемо сказати про Бога, крім того, що розповідають нам про Нього інші? Як ми готуємо себе до зустрічі з Ним?

+ + На початку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог. Воно було на початку у Бога. Все через Нього почало бути, і без Нього ніщо не почало бути, що почало бути. У Ньому було життя, і життя було світло людей. І світло у темряві світить, і темрява не охопила його. Була людина, послана від Бога; ім'я йому - Іван. Він прийшов для свідчення, щоб свідчити про Світло, щоб всі повірили через нього. Він не був світло, але [був посланий], щоб свідчити про Світло. Було Світло правдиве, Яке освічує усяку людину, що приходить у світ. У світі був, і світ через Нього почав бути, і світ Його не пізнав. Прийшов до своїх, і свої Його не прийняли. А тим, які прийняли Його віруючим в ім "я Його, дав владу бути чадами Божими, які ні від крові, ні від хотіння плоті, ні від бажання чоловіка, але від Бога народилися. І Слово стало тілом, і мешкало з нами, повне благодаті та істини; і ми бачили славу Його, славу, як Єдинородного від Отця. Іван свідчить про Нього і, вигукуючи, каже: - Сей был Тот, о котором я сказал, что идущий за мной стал впереди меня, потому что был прежде меня. І від повноти Його всі ми прийняли благодать на благодать, бо Закон дано через Мойсея; благодать же і істина відбулися через Ісуса Христа. Бога не бачив ніхто ніколи; Єдинородний Син, що перебуває в надрі за Звітом, Він явив. (Йоан. 1:1-18). +++

На схилі років улюблений учень Христа залишив нам ці рядки, які в силу їх своєчасності актуальні завжди, але осмислення і розуміння їх у повному обсязі стає доступним лише в наш час в силу більшого обсягу знань як про навколишній нас світ, так і про себе самих. Логос як Ідея, Думка, Слово і Втілення Слова, цілком вкладаються в наші уявлення про творчий шлях людського розуму. Від абстрактного - до конкретного, від задуму - до втілення, від плану - до дії, від одиничного - до загального, - іншого шляху НЕМАЄ.

+ + Вчитель! яка найбільша заповідь у законі? Ісус сказав йому: люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю і всім розумінням твоїм: ця є перша і найбільша заповідь; друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе; на цих двох заповідях затверджується весь закон і пророки. (Матф. 22:35-40). +++

Якого ж Бога ми любимо? Чи не тут знаходиться той вододіл, який і визначає, куди потече життя наше - до Бога, чи в протилежний бік... Чи може людський персонаж Старозавітних Писань вимагати любові, що загрожує смертю за послух? Очевидно МОЖЕ, але ось любити його чи ні - це вже НАША, особиста справа. Можна сказати, що ми САМІ, у своїй свідомості, створюємо Образ Того, Кого ми зможемо зрозуміти розумінням своїм і полюбити всією душею своєю і серцем, хто близький нашим поняттям про Божественне не як про крутість, а як про милість. Ісус Христос цілковито відповідає уявленням про Бога настільки могутнім, що Він може виявляти Себе, як ТІЛЬКИ Любов, яка «доводить» Свою Любов сприйняла душу і плоть нашу, страждала на Хресті і Воскрес... який обіцяв нам обитель у Царстві Своєму за вірою в Нього і Істину Їм явлену: БОГ Є ЛЮБОВ.