Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Таким чином, у втіленні, що відбулося в годину благовіщення, покладено основу таїнству Тіла і Крові. І нині це наводиться на згадку всім християнам, щоб, пам'ятаючи те, шанували Пресвяту Богородицю істинною Матір'ю своєю, не як молитовницю тільки і ходатаїцу, а й як поживницю всіх. Діти харчуються молоком матері, а ми харчуємося Тілом і Кров'ю, які від Пресвятої Діви Богородиці. Живлячись так, ми п'ємо істотно млеко з грудей Її. (Святитель Феофан Затворник)


Слово Святаго Праведнаго Іоанна Кронштадтскаго:

Дивне, нездумане розумами смертних таїнство спогадує і тріумфує нині свята Церква: втілення і вшанування Творця століть і світів - Сина Божого. Несумісний Бог вміщується в чистій утробі Богоотроковиці, безплотний втілюється, безначальний зачинається, неприступний робиться приступним, Слово сприймає плоть, нескінченно великий применшується, і безмежний визначається; Бог зрастворюється з людьми і не соромиться браттю осуду їх (Євр. 2, 11). Так, від століття, від початку утаємничене і ангелам несвідоме таїнство відкривається нині і Син Божий, робиться Сином людським, щоб, сприйнявши найгірше, тобто нашу природу, подати нам незрівнянно краще - освячення, оновлення і обожнення. Благовчасно вигукнути в захваті: да веселится тварь, да празднует весело все естество, т. е., как весь человеческий род, удостоенный такой чести от Бога, так и вся тварь, небо и земля, видя Бога, по безмерному благоутробию снисшедшего к твари и воспринявшего на Себя природу твари ради ее спасения.

О, таїнство незбагненне, таїнство прерадісне і захоплює всяку духовно розумію душу, але разом і таїнство жахливе! Бо причина такого поблажливості, такого виснаження - наші гріхи. Тільки всеблагому, премудрому і всемогутньому Богові можливо було винайти такий надзвичайний засіб до порятунку загиблої людини і так знищити себе для того, щоб нас зцілити Своїм прикладом від гордості і всяких гріхів і навчити смиренності і послуху і всякої чесноти. Таїнство, кажу, прерадісне і захоплююче душу!

Як ми всі, брати і сестри, вшановані втіленням Божого Сина від пречистої Діви, возвеличені, обрадовані, втішені! З нами Бог: Він став нашим Ходатаєм, Викупителем, Спасителем; Матір Божа стала нашою Матір'ю по благодаті, Ходатаїцею, Заступницею, Покровом. Уявіть собі, що було б з людьми, їли б Син Божий не снисшел так дивно, так благостно до нас, грішних, затьмарених, тисячі разів злощасним через гріх і ворожнечу з Богом! Як би людство було бідним, жалюгідним, беззастережним, невтішним у незліченних своїх лихах!

А тепер яка втіха всегдашня для віруючих і тих, хто кається у втілився нас заради Сина Божого! Він надія, очищення, освячення і спасіння всіх грішників, захист образливих, втіха всіх скорботних, підбадьорення сумуючих, спокій обтяжених і обтяжених, нагорода тих, що підвизаються, світло затьмарених, сила немічних, помічник у працях благих, споборник у духовних бранах, втіха всіх праведних, Віруй у Мя, аще й помре оживе, - каже Господь (Ін. 11, 25).

Але втілення Сина Божого є разом і таїнство жахливе і повчальне, якщо помислимо, що низвело Сина Божого до такого самозначення і до чого закликаємося і зобов'язуємося ми, люди, втіленням Сина Божого. З боку Бога причиною розчеловіччя була нескінченна любов до нас, Його створінь, - любов Первотвора до живого, словесного образу Свого, падлого, загинаючого, бо ми Його образ; а з боку нашої - наші гріхи, наше жахливе падіння, наша неминуча вічна загибель.

Отже, що вимагається від нас вшануванням Божого Сина? Негайне, щире, нелицемірне і тверде покаяння у всіх гріхах, виправлення серця і праведне, святе життя. Святи будіть, яко Аз свят есмъ Господь Бог ваш (Лев. 19, 2). Вибачте від середовища розпусних і відлучитеся, і нечистоті не торкайтеся: І Аз прииму ви, і буду вам у Отця, і ви будете Мені в сини, і дщері, дієслівець Господь Вседержитель (2 Кор. 6, 17-18). Що саме цього вимагає від нас Господь Ісус Христос, тобто святості і правди, ви можете переконуватися в тому кожен день самою Молитвою Господньою «Отче наш», в якій Він, Господь, вчить нас насамперед молитися про те, щоб нам свято і праведно з волі Божої, а не по своїй жити: Нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, яко на небесі і на землі (Лк. 11, 2-4; Мф. 6, 9-10).

Отже, ось який неодмінний обов'язок накладає на нас, брати і сестри, втілення Сина Божого: жити праведно і свято, благоговійно і чесно і віддалятися від всякого гріха, від всякої неправди і нечистоти. Інакше ми будемо недостойні Сина Божого і Царства Його і приготуємо собі найтяжчий осуд і тут, і у вічності. Амінь.