Біла Тара

Біла Тара

Практика і мантра Білої Тари сприяє продовженню життя і подоланню загрозливих для життя перешкод. В одній практиці вона згадується як Еше Хорло - Колесо Виконання Бажань, і практикуючий прагне ідентифікувати себе з цим божеством і таким чином прибирати всі перешкоди довгого життя.


"Коли я побачу знаки передчасної смерті,
Нехай чітко дізнаюся я у спогляданні Колеса Сповнюючого Бажання;

Нехай воно зруйнує сміливість Бога Смерті, і нехай
Я швидко досягну стану безсмертного Рігзіна ("Держателя Знання") ".

Цей метод може також використовуватися від імені того, чиє життя знаходиться в небезпеці, коли практикуючий перетворюється в Білу Тару і візуалізує хвору людину у власному божественному серці, очищаючи її за допомогою білого світла, що виходить від Тари.

Серед віруючих дуже поширене те, що серйозно хвора людина звертається не тільки до лікаря, але також запрошує Ламу, який начитує мантру Білої Тари і виконує пов'язані з нею ритуали (санскр. Puja). В особливо серйозних випадках Лама, рекомендує, щоб сам хворий спонсорував цей обряд. Протягом цього ритуалу необхідно начитати певну кількість мантр, а так само для пацієнта має бути виконано зображення (танка) Білої Тари, яке має бути закінчено протягом двадцяти чотирьох годин. Така інтенсивна одноденна практика накопичує великий потенціал позитивної енергії (санскр. Punya) який, залежно від багатьох вторинних факторів, може врівноважувати і навіть долати руйнівні сили хвороби. Таким чином, іноді можливо досягти успіху навіть, коли звичайне лікування неефективне.

З точки зору Буддійського вчення, головна мета набуття довгого життя полягає в тому, щоб дозволити практикуючому вдосконалюватися на шляху духовного розвитку. Великий Тибетський Вчитель Марпа-Лотзава сказав, що якщо єдине, що люди здійснюють у своєму житті, приносить іншим шкоду і створює негативну карму для самих себе, то було б краще, якби вони померли раніше, ніж пізніше. Ситуація для тих, хто приносить благо собі та іншим - повна протилежність цьому. Особливо у випадку духовних вчителів, чим довше вони живуть, тим більше вони можуть вести інших дорогою до просвітлення. З цієї причини учні в традиції Тибетського Буддизму часто підносять Ламам зображення Білої Тари або одного з інших божеств довгого життя, разом з проханням, про те, що б вони не йшли з цього світу і продовжували повертати колесо Дхарми заради всіх живих істот. Прикладом тому може служити Тибетський Уряд, який замовив своїм художникам малювати подібний образ кожного місяця для продовження і зміцнення життя і здоров'я Його Святості Далай Лами XIV.